De vrouw en haar huis

“Het was zo’n héle andere tijd!” zei mijn moeder gister weer tegen me.
Ze zegt het wel vaker. Gister was ik weer de hele dag bij haar. We deden van alles. Ik deed boodschappen, probeerde een apparaat weer aan de praat te krijgen (even m’n zus bellen, die weet het wel), ik hielp wat met stofzuigen en we maakten nog een bloesem-ritje. Dat is best druk allemaal.
De dag begon met even samen zitten en praten. Ze liet me een map zien met oude paperassen. Ik was verrast: wat interessant allemaal!
Die kanten zijn er telkens: enerzijds druk, anderzijds boeiend. Elke dag die ik met m’n moeder kan optrekken is er weer één. En er is nog zoveel moois over ‘vroeger’ te vertellen. “Het was zo’n héle andere tijd!” zei ze weer.

Daar zoek ik vanmorgen deze tijdschriften bij uit. “De vrouw en haar huis“. Ineens lijken die tijdschriften een extra invalshoek om m’n moeder beter te begrijpen. De tijd toen zìj jong was, heeft haar gevormd. En ze wil zo graag, ook op hoge leeftijd, vasthouden aan die stijl en die omgangsvormen van vroeger. De tijd waarin zij en al die anderen leefden, was ècht totaal anders! Deze tijdschriften uit de vijftiger jaren geven een beeld. Er is veel aandacht voor maatschappelijke aangelegenheden, er is veel aandacht voor modieuze kleding, nog veel meer aandacht voor het interieur, en er is aandacht voor stijlvol handwerk. Zoals in elk tijdschrift is er ook een rubriek over eten, en die heet dan “De kunst van het koken”. En er zijn artikelen over relationele aangelegenheden en de opvoeding van kinderen.

Alles was er in de vijftiger jaren op gericht om het land weer op te bouwen. Om mooie huizen in te richten. Om gezonde en evenwichtige kinderen op de voeden. Om stijlvol voor de dag te komen. De vijftiger jaren, de tijd waarin mijn ouders trouwden en een gezin stichten: een héle andere tijd!

De vrouw en haar huis, in een héle andere tijd. Het hèlpt, om die oude tijdschriften te lezen. Ik plaats er drie in m’n shop, later komen er nog twee.
Voor handwerkliefhebbers geven deze tijdschriften ook een beeld van het verfijnde handwerk wat vroeger werd gemaakt.

4 gedachten over “De vrouw en haar huis”

 1. Bijzonder hè? In dit soort omstandigheden ga je je ineens nóg meer voor het verleden (je eigen verleden en die van je ouders) interesseren. Grappig dat ik bij jou hetzelfde zie als bij mij aan het gebeuren is. Dozen vol jeugdsentiment uit mijn eigen jeugd, maar ook uit die van mijn moeder en zelfs uit de tijd van mijn opa en oma kom ik tegen. Ik heb geen shop, maar ik ben wel bezig documentjes te scannen en op “sentimental sunday” mondjesmaat (en zonder té veel over de familie te vertellen) op mijn blog aan het zetten. Zo leuk om even snel terug te kijken.
  Groetjes, Tineke

  1. Wat een mooie dingen laat je zien op je blog! Al die mooie kaarten en foto’s en poezie-albums hebben nòg meer ‘sentimental value’ als ze van je eigen familie zijn geweest. Ook allemaal van ‘die hele andere tijd’!

 2. Goed om je observaties te lezen, Margriet. In onze tijd zou dit tijdschrift het gevaar lopen om aangemerkt te worden als discrimerend (naar de huisman of anderen). Hoe leren kinderen vandaag wat het woord ‘huisvrouw’ inhoudt, vraag ik me af.

  1. Tijden veranderen! En elke (huis)vrouw doet denk ik in elke tijd weer haar best om het allemaal zo goed mogelijk te doen: werken, huis inrichten, kinderen grootbrengen, er mooi uitzien. Wat mij opviel in deze tijdschriften dat het eigenlijk allemaal nèt zo ‘voorgeschreven’ werd als nu. “Zo moet het, zo hoort het!” Elke tijd zijn eigen accenten, charme, mode, regels, do’s and don’ts.
   Maar ik denk dat de stijl die vroeger werd gepropageerd misschien nog wel wat dwingender was dan nu. En dat zal ook wel eens een druk op de (huis)vrouwen hebben gelegd.
   Maar er ging zéker ook een grote bekoring van uit, als ik deze tijdschriften zo zie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.