Deftige poppenhuizen

Terwijl het nieuwe kabinet zich een paar dagen geleden presenteerde aan het Nederlandse volk, liep ik rond in een Utrechts museum. De tentoonstelling ging over mode, en daar paste een prachtig poppenhuis uit de 18e eeuw ook wel bij. Dit poppenhuis behoort tot de vaste collectie van het Centraal Museum. Ik maakte meerdere foto’s van het poppenhuis, wat tot in de kleinste details het deftige leven weergaf in de hogere kringen. Deze vind ik nu de mooiste foto: de poppen op de voorgrond zijn een beetje onderuit gezakt. Waarover zouden ze hebben gepraat? Over politiek waarschijnlijk! Al eeuwen een héél interessant onderwerp, waar iedereen wat over te zeggen heeft!

Het poppenhuis draagt de naam van Petronella de la Court en is gemaakt van de duurste houtsoorten: eikenhout en notenhout, belijmd met olijfhout en palissanderhout. Een gedegen ondergrond voor een paar getrouwe decors die een goed beeld geven van hoe het leven in de hogere kringen toeging. In musea in andere Europese landen worden ook zulke prachtige poppenhuizen bewaard. Ik plaats een paar textielkaarten in m’n shop met ansichtkaarten van Russische, Engelse en Duitse oude poppenhuizen.

Overigens (maar dat is wel bekend) waren de poppenhuizen niet bedoeld om mee te spelen. Het waren kunstverzamelingen, die tegelijkertijd een boodschap uitdroegen: zo hoort een goed huishouden eruit te zien. Maar dat was natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Praten over de politiek: dàt wel!

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Bloesem

Oude boekjes Durable katoen

Borduurwerk Flower Fairy

Duurzame handwerkboeken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen