Delen uit een Doe-reeks

Vanwege die super-sixties-voorkanten,
en omdat het zo leuk is om hier een blogje over te maken,
en omdat er ook boekjes in deze reeks verschenen zijn die wèl wat meer met handwerk te maken hebben,
en omdat deze boekjes er daarom eigenlijk toch ook een beetje bij horen (ook al is het niet echt handwerk zoals we gewend zijn op dit blog),
toch een blogje over deze reeks. Ze liggen al een tijdje op een stapeltje. En ze zijn te leuk om niet te laten zien.

Uit het voorwoord, wat bij meerdere van deze boekjes hetzelfde is:
“In een wereld, waar de passieve vrije-tijdsbesteding steeds groter vormen gaan aannemen, blijkt toch gelukkig ook het actieve doen, het bezig zijn met de handen tegen de verdrukking in te groeien. Op vele terreinen van het leven zien we een sterke groei van de belangstelling voor handenarbeid.
Het ‘zelf doen’ in het gezin groeit op verheugende wijze, de school met zijn toch zo rationele instelling geeft zich langzamerhand gewonnen, omdat met inziet dat het bezig zijn met de handen niet alleen op zichzelf al bijzonder belangrijk is, maar ook een grote steun kan zijn voor het overige onderwijs. In het buitenschoolse werk, het club- en buurthuis-werk, en in het vormingswerk, overal is een groeiende belangstelling voor de mogelijkheden van de handenarbeid. In de revalidatiecentra, bij de bezigheidstherapie, in sanatoria, ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen blijkt de grote waarde van het creatief bezig zijn.

De boekjes uit de Doe reeks willen en steun geven bij het verwerken op verschilende terreinen. Vooral hopen wij dat zij bruikbaar zullen blijken in het gezin, voor ouders die met hun kinderen aan de slag willen gaan…   etcetera”

En nog een reden om hier aandacht aan te besteden, aan deze boekjes uit de zestiger jaren: vanwege die inleidingen dus. Hierdoor realiseren we ons dat het dus niet altijd zo geweest is, die toegang tot allerlei kreativiteit en creativiteit. Het vergde een omslag, in de zestiger jaren van de vorige eeuw, om het belang te zien van zèlf maken. Het paste bij de tijd van toen, dat ook, maar er zat toch ook een ideologie achter. Zèlf doen en laten doen! En daar werden mooie boekjes voor uitgegeven, die de kunst en vaardigheid op allerlei gebied vakkundig doorgaven.

2 gedachten over “Delen uit een Doe-reeks”

 1. Grappig: dit van de week gelezen, over een serie boekjes die ik niet kende. Vanochtend in het plaatselijke winkelcentrum bij de boekenruilhoek waar ik sowieso graag even neus: bovenop de stapels ligt een boekje uit deze serie, over stro-sterren. Kon het niet laten liggen.

  1. Margriet Hof

   Wat leuk, dat je dat boekje door mijn blogje herkende!
   En al zou je het alleen maar vanwege dat mooie jaren zestig-design hebben meeenomen!
   Gewoon leuk om een tijdje tegenaan te kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.