Deventer tapijtindustrie


Rijk gedecoreerd met tapijten en kleden: zo zagen de kamers in de rijke en deftige milieus eruit. Maar waar kwamen de kleden vandaan? Ze werden niet allemaal geïmporteerd, maar werden vroeger ook gemaakt in Deventer! Deventer had gedurende ruim twee eeuwen maar liefst vijf tapijtfabrieken binnen zijn poorten. De oudste fabriek startte in het jaar 1779 en droeg eraan bij dat Deventer befaamd werd als tapijtstad. De tapijten die hier werden gemaakt werden beroemd in binnen- en buitenland. Ontwerpers van naam (zoals Colebrander) zorgden voor een hoge kunstzinnige waarde. En de tapijten vonden een plek in salons, maar ook kwamen er opdrachten voor handgeknoopte vloer-bedekking van cruise-schepen en theaters.


Vijf jaar geleden was er een grote tentoonstelling over de Deventer tapijtindustrie in het Deventer historisch museum. Het was één van de laatste tentoonstellingen in dit museum, want daarna werd dit museum gesloten. Er is nog heftig tegen geprotesteerd, maar de gemeente wilde bezuinigen. Een goede stimulans dus om vooral naar musea te blijven gaan, zolang het nog kan, want je weet nooit of je al dat moois later nog kunt zien.
Boeiend was het om de sierlijke en decoratieve kleden èn de oorspronkelijke teltekeningen te zien. Ter gelegenheid van deze grote tentoonstelling was heel veel onderzoek gedaan naar de rijke tapijt-geschiedenis en dat alles vond een plek in een goed gedocumenteerd boek, wat tijdens de tentoonstelling te koop was. Dit mooie boek Geknoopt en geweven plaats ik nu in m’n shop. Verrassend om kennis te nemen van een rijke bedrijfstak in eigen land, die na twee eeuwen weer ophield te bestaan. Leuk om te weten dat veel van deze oude tapijten dus vroeger in Deventer werden gemaakt!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kleine boekjes over patchwork

Boeken over wandtapijten

Borduurwerk hergebruik

Bijvoorbeeld: Tijdschriften voor creatief handwerk

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen