Diverse handwerkboeken

Een boekenspurt. Wie weet zit er wat voor je bij!

Handwerkboeken werden in West-Europa soms in meerdere talen uitgegeven. Als iets in het ene land aansloeg en een succes was, kon het ook wel in een ander land worden uitgebracht. Er zijn voorbeelden genoeg van boeken die uit het Engels of Duits of Zweeds in onze taal werden vertaald, maar het is ook leuk om te merken dat soms een Nederlands boek vertaald werd voor een ander land. Het boek Oma’s Häkel Geheimnisse is daarvan een voorbeeld: oorspronkelijk een Nederlandse uitgave!

In deze collage boeken over Hardanger en over Breien. Over Vilten en over RugMaking. Over Weisstickerei (dat is dan weer een goed voorbeeld van een Duits boekje wat in het Nederlands werd vertaald) en over Maisbladeren (waarom ook niet? dat is óók handwerk!). Er zitten een paar boeken tussen die wel wat meer aandacht zouden mogen krijgen, zoals het bijzondere boek Geweven Verhalen. En boeken waarvan je zou kunnen denken dat we daar nu wel genoeg van hebben, zoals het boekje Haken in je vrije tijd.

Het boek Creatief met Touw is een prima voorbeeld van de gedachte Goed-Dat-Er-Boeken-Zijn. Want zonder zo’n boek zou die touwkunst misschien helemaal vergeten worden, maar dit boek zorgt ervoor dat je die bijzondere zeemansknopen nog eens kunt namaken.
Het mooie kijk- en patronen boek The Cross Stitch Garden is ook in het Nederlands uitgegeven, en illustreert dat borduren altijd een feestje moet zijn (want van de foto’s krijg je gewoon zin).

Niet elk handwerkboek hoeft vertaald te zijn. Ze zijn ook bruikbaar in de oorspronkelijke taal, zoals het boek Monogramm Stickerei. En nog een mooi voorbeeld hiervan is Glorious Patchwork, van de quilt-&colour-master. Zo’n boek hoeft ècht niet in het Nederlands en is in het oorspronkelijke Engels helemaal mooi.
Dit glorious-boek is nummertje TW5999 in mijn shop!!!

1 gedachte over “Diverse handwerkboeken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.