Doe mee met frivolité

Boekjes frivolité
Frivolité is het Franse woord voor lichtzinnigheid. Dat woord past goed bij deze vorm van handwerk die zulke sierlijke resultaten oplevert. Er is niet met zekerheid te zeggen hoe oud deze techniek is. Wèl is bekend dat het frivolité in Engeland aan het eind van de 17e eeuw werd beoefend maar ook eerder bestonden er primitievere uitvoeringen. Hoogstwaarschijnlijk is frivolité voortgekomen uit macramé, een knooptechniek die al in de oudheid werd beoefend.
De meningen zijn verdeeld over welk land de bakermat van het frivolité zou zijn. Sommigen zeggen dat het Frankrijk is, en het woord wijst natuurlijk wel die richting. Maar het zou ook Italië kunnen zijn. Het daar gebruikte woord is occhi, wat oog betekent. Ook Duitsland wordt genoemd als land van herkomst, maar Engeland heeft dan weer oudere documentatie waarin deze techniek wordt beschreven. Gedurende de Rococo beleefde het frivolité een glansperiode. Het paste helemaal in die tijd waarin iedereen koket en gracieus moest zijn. En het vergde niet veel denkwerk, je kon dus tegelijkertijd praten over schandaaltjes. (Ik sprokkel deze tekst gewoon een beetje bij elkaar door wat uit de inleiding van het boekje over te nemen, dus die schandaaltjes heb ik niet zelf verzonnen.) Op vrouwenportretten uit die tijd zien we voorname dames frivolité knopen. Alleen konden de kantjes niet zo mooi en fijn worden als wij ze vandaag kunnen maken, want de spoeltjes die werden gebruikt waren groot en lomp en het garen was ook niet zo fijn als nu.

Tot zover dit lesje frivolité-geschiedenis. Wie deze techniek al kent, en op zoek is naar goede boekjes, is vast blij met deze gedegen boekjes over Frivolité. Ze behoren tot de mooiste boekjes in het Nederlands die over deze techniek zijn verschenen. Vind ik. Ik ben natuurlijk niet helemaal een deskundige, maar mijn tante was dat wel. Zij maakte dat mooie kleedje wat ik onder de boekjes legde. Dat maakte ze uit die oude handwerkboekjes, maar dit boekje uit 1981 is veel uitgebreider.

Ik volgde een tijdje een facebook-groep waar jonge vrouwen sierlijke creaties posten van frivole werkjes. Niet zoveel kleedjes meer, maar leuke tierelantijntjes. Dus vandaar die titel: doe mee met frivolité. Want dan ben je allang de eerste niet meer.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Onthaast u

Koud, maar de vogeltjes fluiten

Geborduurde tuintafelkleedjes

Geborduurde tuintafelkleedjes

Twee gehaakte zakjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen