Dubbel weven

Weven, of het samenvlechten van stelen en bladeren, is waarschijnlijk de oudste menselijke activiteit. De eerste weefgereedschappen waren zeer eenvoudig en bestonden uit een paar stokken, waartussen e schering werd opgespannen. De ene stok was bevestigd aan een boom of paal en de andere stok was met een ban om het middel van de wever gebonden. Met behulp van nog een stok en een eenvoudig hevelsysteem, werd om de andere raad omhooggetrokken. Op deze manier ontstond een opening waar de inslag doorheen werd gelegd. En dat principe ligt nog steeds ten grondslag aan het weefgetouw wat later werd ontwikkel en wat in principe niet echt veranderd is.

Maar wel is het mogelijk geworden om wat ingewikkelder dingen te maken. Zo is er ook de techniek van het Dubbelweven. Er wordt dan geweven met twee kettingen tegelijk. Al een paar keer verkocht ik een boekje met die naam, maar nu kwam ik erachter dat deze techniek ook wel Fins weven wordt genoemd. Dus wie op zoek is naar specifieke informatie over deze weeftechniek, kan ook bij dit boekje terecht. De oudste benaming van deze techniek heet ‘Finske’. Er zijn aanwijzingen dat deze techniek al 200 jaar v. Chr. in China werd toegepast. De techniek is via India naar Perzië verspreid, en kwam later ook in Scandinavië en Rusland terecht.

Iemand vroeg of ik nog wat wilde schrijven over weven, en daarom pakte ik het boek Alles over Handwerken erbij. Zo’n naslagwerk is altijd fijn om iets op te zoeken. Maar ook voor mensen die een algemeen overzicht willen hebben, of eigenlijk een korte en duidelijke inleiding in een bepaalde techniek, zijn dit fijne boeken. Je krijgt vaak een paar mooie illustraties van de belangrijkste onderdelen van de handwerktechniek, een stukje over de geschiedenis, en wat basis-patronen.
En voor de meer specifieke aspecten van een bepaalde techniek, zijn er dan weer aparte boekjes, zoals het boekje Fins weven (wat dus eigenlijk over Dubbelweven gaat). En het kleine geweven werkje laat zien wat een mooie resultaten daarmee kunnen worden behaald.

1 gedachte over “Dubbel weven”

  1. Dit weefwerkje heeft precies ‘mijn’ kleuren. En wat zo grappig is, ik ben bezig met monoprinten met mijn gelli plate, ik gebruik gedroogd blad, achtergrondkleur zwart en (je raadt het al) bladkleur oker, geel, groen met zwarte bladnerven. Heel ander materiaal (papier en acrylverf, blad als stempel gebruikt) en toch op elkaar lijkend. Eerder herfstig, dan bij deze dag met een witte wereld en bomen en struiken die haast bezwijken onder deze uitmuntende ‘sneeuwpoppensneeuw’.
    Prettige zondag! Tineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.