Duizenden dingen in MAS

Een bezoek aan het MAS is ook een soort Must, en een hele leuke! Hier maken we een vertikale stadswandeling! Het MAS, afkorting van Museum aan de Stroom, is gebouwd als een reusachtig hedendaags pakhuis. Door de zeven museumzalen op elkaar te stapelen en telkens een kwartslag te draaien, ontstond tien jaar geleden een indrukwekkende spiraaltoren op een historisch plekje.

Via de ‘wandelboulevard’ (op de roltrap) worden we omhoog geleid langs alle museumzalen. Helemaal aan de top wacht het weidse uitzicht over Antwerpen, maar zo lang kan ik niet wachten. Ergens onderweg wil ik al een vilten vogeltje laten bungelen aan de railing. En bij de eerste verdieping is er al een tentoonstelling die ik graag wil zien, daartoe uitgedaagd door de grote foto naast de ingang. Er staat bij geschreven dat daar achter die deur 10.000 dingen te zien zijn. Ik ben gelijk nieuwsgierig!

Tienduizend dingen! Dingen die anderen doorgaans niet bewaren werden verzameld door de Belgische filosoof Jaap Kruithof. Na zijn overlijden ruim tien jaar geleden werd de waarde van deze collectie onderzocht en kwam men tot het besluit dat deze  Kruithofcollectie “een groot filosofisch potentieel” heeft. Want ze “stimuleert gedachten en gevoelens rond de waarde van dingen. Daarom neemt het MAS de helft van de verzameling op als museumcollectie.”

De eerste aanblik is echt verrassend! De duizenden-dingen hangen aan het plafond (ook handwerkjes!), zijn weergegeven in foto’s aan de muur, of liggen in vitrines. Allemaal dingen, dingen, dingen!

Ik vind het zò grappig! Ik pak m’n kleine vilten-vogeltje weer uit m’n zak en leg het op een vitrine. Zo is het een tijdelijke-toevoeging aan de random-rotzooi die ineens weer-waarde heeft. Ik denk aan het spulletjes-blogje wat ik net die ochtend publiceerde; omdat ik wist dat ik geen tijd zou hebben om life te bloggen had ik vooraf wat foto’s voorbereid. Net die ochtend had ik een foto geplaatst van wat roze spulletjes. Als je verschillende dingen gewoon netjes op een rijtje legt en het past enigszins bij elkaar, dan lijkt het al gauw leuk. En hier zie ik dat idee duizendvoudig uitvergroot!

En nog wel op de eerste verdieping van een heel bijzonder museum! Oftewel: de samenstellers vonden dìt belangrijk genoeg voor een hele expositie! Nu mag ik me zelf ook wat zekerder voelen als ik in mijn shop soms kleine frutsels plaats, die niet echt historische handwerkwaarde hebben, maar gewoon leuk zijn. Net als dat vilten vogeltje: niet echt bijzonder, maar door de setting kun je soms reuze veel plezier hebben met zo’n dingetje. Ik vond dit echt zò verrassend om te zien!

4 gedachten over “Duizenden dingen in MAS”

  1. Hallo Yolanda,
   Ja dat is het leuke: achter elk ding zit een verhaaltje: van de maker en van de bewaarder. De eerdere bezitter heeft er vast emotionele waarde aan toegekend en daar kun je ook over fantaseren.

 1. O,wat inspirerend.
  Lang geleden heb ik in Boymans iets dergelijks gezien.Dat waren verzamelingen van particulieren.
  Ik was er niet weg te ,,slaan,,Zo wordt de wereld toch weer een beetje mooier.

  1. Hoi Anneke,
   Ik kan me voorstellen dat jij er ook door geboeid was. Mijn eerste keer dat ik kennis maakte met dit soort verzamelingen was via een kijk-boek over verzamelingen van particulieren. Dat vond ik ook al zo fascinerend.
   Overigens heeft het Openluchtmuseum in Arnhem nu ook zo’n open depot met heel veel ‘spullen’ en ‘dingen’. Dus vast iets wat nu meerdere musea doen, en dat is best een heel goed idee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.