Een bilum van plastik

Bilums zijn een groot onderdeel van de traditionele cultuur van Papua Nieuw Guinea. Iedereen loopt daar met een bilum. Bilums zijn heel sterk, worden voor vele doeleinden gemaakt en gebruikt, en ze zijn kleurrijk. Ze worden vaak gemaakt met het specifieke doel om ze aan iemand te geven en daarmee is een bilum ook persoonlijk en uniek. Ik ging nog weer op bezoek bij m’n zus, die haar hele huis aan het opruimen is. Ik kreeg van haar een oude kalenderplaat en het beeld hierop is voor mij herkenbaar: zo heb ik de mensen ook zien lopen toen ik daar een keer op bezoek was.

M’n zus woonde daar een lange tijd en nam verschillende bilums mee naar Nederland. De grote bilums heb ik haar vaak zien gebruiken. De kleinere in blauw en geel had ik nog niet eerder gezien. Ik maakte een verraste opmerking toen ik hem zag (want ik ben dol op bilums) en toen zei ze: “Mag jij hebben.” Wat een bijzondere: deze lijkt wel gemaakt met macramé!

Oorspronkelijk werden bilums gemaakt van boombast, zoals natuurvolken àlles gebruiken wat er in hun omgeving voorhanden is, bijna zonder iets te hoeven kopen. Later kwam er wol, katoen en synthetisch garen beschikbaar en werden ze meestal daarvan gemaakt. Maar ook plastik komt dus voor. Mijn nieuwe bilum is gemaakt van plastik en ik vind hem prachtig. Ik vroeg aan m’n zus of zij nog wist wie hem had gemaakt. Ze dacht Evinie (in PNG hebben mensen vaak prachtige namen!). We hadden geen tijd om er verder over na te denken, want we gingen een eind fietsen. En zo lag de tas uit het andere eind van de wereld nu in het Hollandse zomerse gras.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013