Een handwerk als geschenk

Kleedje en voorbeeld Holbein
Leuke kleine informatieve boekjes werden geschreven door mevrouw Anneke Koese-Tammeling. Zij verstond (zo vermeldt de inleiding) als één van de weinigen de kunst dames van alle leeftijden en levenservaringen te inspireren tot het zelf zoeken naar vormen. “Niet nadoen, maar uw werk een eigen karakter geven” is haar herhaalde devies. Ze bracht haar ideeën zo duidelijk naar voren dat het was alsof ze naast de leerling zat en het werk als vanzelf liep (nog steeds aldus de inleiding). De boekjes met de blauwe voorkant werden het eerst uitgegeven, in 1960, en aan het eind van de zestiger jaren volgde een herdruk (met de gele voorkant) en nog een vervolg: Een handwerk als geschenk.

Ik heb dit altijd hele leuke boekjes gevonden en ben uit één van deze boekjes een Holbein-randje aan het borduren. De opengeslagen pagina geeft gelijk een indruk van de boekjes: veel tekst, zwart-wit-foto’s, duidelijke tekeningen en aanwijzingen. Maar het was natuurlijk toch wèl een andere tijd. Een ‘handwerk als geschenk’, dat doe je eigenlijk alleen nog als je weet dat de ontvanger het waardeert. Maar ook voor jezelf: voor liefhebbers van die oude boekjes zijn dit wel weer leuke aanwinsten.

Overigens: Holbein-borduren vind ik niet leuk, je moet er véél te veel bij nadenken en het gaat nogal langzaam. Maar ik vind het wèl leuk om het eens uit te proberen op een restje handwerkstof. Nu komt het opvulwerk en dat gaat hopelijk wat beter.

Boekjes Anneke Koese Handwerken

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Flanstaart

Handwerkband

Haken of breien van A tot Z

Kussen met tapisserie

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen