Een iconisch portret van Willem van Oranje

Zo stond een geborduurd portret van Willem van Oranje dit voorjaar in mijn kamer. Hierna bracht ik het naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het portret van Willem van Oranje is ‘iconisch’. Dat betekent dat één afbeelding beeldbepalend is geworden voor iedereen. Er zijn ook geen andere portretten bekend. Dit is het beeld dat de Staten-Generaal en de familie van Willem van Oranje na zijn dood naar buiten hebben gebracht. De rationele rechterzijde is naar de toeschouwer gedraaid. Dankzij massaproduktie van talloze afbeeldingen waarop dit portret werd weergegeven, werd dit zo het heersende beeld van de Vader des vaderlands. Het doel was om de provincies onderling te verbinden in de herkenbaarheid van dit portret.

De nieuwe tentoonstelling De Canon van Nederland laat 50 belangrijke gebeurtenissen of personen zien die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis. De persoon en de inzet en het werk van Willem van Oranje heeft daarin natuurlijk ook een grote plaats. In een deel van de tentoonstelling wordt naar voren gebracht hoe dit ene portret steeds bepalend is geweest in de beeldvorming, en in allerlei aspecten en weergaven terugkwam. En dus ook in een borduurwerk. Omdat ik een keer geblogd had over dit portret, werd ik benaderd om dit borduurwerk beschikbaar te stellen voor de tentoonstelling. Iets wat ik natuurlijk heel graag deed!

Op een dag in het voorjaar bracht ik het portret naar Arnhem, waar alles nog in voorbereiding was voor de grote permanente tentoonstelling. Deze is in september inmiddels geopend en ik mocht bij de preview zijn. Dat was grandioos! Hier heb ik daarover geblogd.

En hier is het hoekje waar het borduurwerk nu staat!
Ik had eerder toegezegd om deze uitstalling in een vitrine nog te laten zien op m’n blog, en ik wachtte daarmee tot vandaag.

Van dit prachtige portret heb ik nu kaarten laten drukken!
Vandaag, op 1 december, hiervan de presentatie.
Het is vandaag precies 4 jaar geleden dat ik begon te bloggen op Tweedehandswerk.
De komende tijd sluit ik bij elke bestelling een paar kaarten bij.
Het zijn net kleine schilderijtjes…..

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Merklap 1997

Textielmarkt in Maarn

Borduurwerkjes molens en boten

Tentoonstelling van Peredvizhniki

Comments

  1. Wat leuk om dit blogje te lezen.
    Het bezoeken van het museum staat voor de komende periode op mijn lijstje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen