Een proefschrift-toelichting per zoom

Wat blijft er in de herinnering van een grote groep mensen hangen over wat er vroeger is gebeurd? Dat is een belangrijke vraag, wanneer je beseft dat de wijze waarop grote gebeurtenissen of ontwikkelingen worden herinnerd, ook bepálend zijn voor beslissingen voor de toekomst. Geschiedenis is dus belangrijk. En ook om te onderzoeken of hetgeen als ‘geschiedenis’ wordt gezien en onderwezen, wel de juiste kijk op de geschiedenis is. En zo zijn er altijd weer intelligente mensen die de lange reis beginnen om onderzoek te doen naar één aspect van de geschiedenis ergens van. Dat kan de geschiedenis zijn van een ontwikkeling, of de geschiedenis van een oorlog, of van een land of volk. Een evenwichtige en nauwkeurige bestudering van de geschiedenis draagt bij aan nieuwe en positieve ontwikkelingen. Of aan het zelfbewustzijn van een volk. Of aan het ineens grote verbanden zien. Of oplossingen.

Mijn nicht begon vijf jaar geleden aan de lange reis om iets van de geschiedenis te onderzoeken van een land en een beweging waarbij zij betrokken was geraakt. Ze schreef een proefschrift aan een prestigieuze universiteit en twee weken geleden verdedigde ze dit en ontving de doctorstitel. Het was ver buiten ons blikveld, maar op afstand leefden we mee. Gelukkig hoefden we niet helemaal ‘op afstand’ te blijven, want er kwam nog een zoom-meeting waarvoor ik werd uitgenodigd. De gastheer was haar promotor, die de nieuwe doctor een uur de tijd gaf om haar dissertatie toe te lichten. Zo konden we kennisnemen van een aspect van de interessante geschiedenis die tot nu toe onderbelicht was gebleven en nu beschreven is. En die waarschijnlijk ook invloed gaat hebben op nieuwe ontwikkelingen.

We leven nu in een tijd waarin aloude tradities en gewoontes tòch al doorbroken worden, dus daar doe ik aan mee door een Bonne Année kaart te laten zien (net bij ons binnengekomen). Een Bonne Année-kaart is niet alleen geschikt voor een nieuw jaar, maar kan ook wel voor een nieuwe periode. Mijn nicht is goed thuis in de Franse taal, dus haar kan ik wel Bonne-nieuwe-periode toewensen. En aan ons allemaal: Bonne-nieuwe-maand straks, want er gebeurt nu zòveel dat we elkaar wel elke maand een goede maand kunnen toewensen, in plaats van eens per jaar.

Ik vond het mooi om bij die zoom-meeting een dissertatie-toelichting te horen. Als de lockdown dan tòch ‘intelligent’ moet zijn, dan was dìt het zeker!

2 gedachten over “Een proefschrift-toelichting per zoom”

  1. Wat leuk Margriet, een doctor in je familie. Ik heb ook zoiets meegemaakt. Op 6april promoveerde mijn schoondochter als eerste via Zoom als doctor in de sociale wetenschappen. Dat zal ze haar leven lang heugen, voor de laptop in de woonkamer. Champagne schuin achter de laptop, boeket van schoonouders ernaast.
    Haar lekenpraatje gaat ze, anders dan bij jouw nicht, pas houden als we het grote feest gaan houden. Dan mogen de paranimfen eindelijk in hun speciale jurk de nieuwe doctor begeleiden. Wij hebben de promotie via Zoom bijgewoond en troonden onze trots direct na de felicitatie van de pedel. Dit zal onze schoondochter zich eeuwig herinneren, zoals jouw nicht dat ook zal doen.
    En over 50jaar, als we terugblikken op 50jaar geleden, komen ze op tv, radio of krant met een ‘hoe deden we dat vroeger ook al weer?’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.