Een rondje breien

Vanmorgen voordat ik op wegging, plaatste ik nog wat breiboeken in m’n shop: voor thuis-blijvers en thuis-breiers.
Maar dat is onzin, want breien kan juist ook heel goed ‘onderweg’. Vooral met rondbreinaalden. Nadat mijn vorige topdown-brei-project een fiasco werd (ik volgde een betaald patroon wat ik niet kon begrijpen, en alle mensen die ik om raad vroeg ook niet), vatte ik op de handwerkbeurs moed om het nog eens te proberen. Ik kocht nieuwe wol en besloot weer te beginnen. Voor mij de tweede keer dat ik met rondbreinaalden ga breien, en hopelijk de eerste keer dat ik dat ook ga afronden.

Een meeneem-project dus. Omdat er altijd wel een moment is waarop je even kunt breien. In wachtkamers, tijdens treinreizen, op visite.
Of een thuis-project, want ik kreeg een kritische vraag van mijn man wanneer ik dan verwacht dit af te hebben. Vier maanden, zei ik, dus dan moet ik thuis ook wel gaan breien.
Na het bezoek aan de verre tandarts, waaide ik even uit bij de rivier. Om te zien hoe nat het daar is. Daarna keerde ik om, op weg naar huis. Waar de kachel weer was afgeslagen, want het verwarmingslek lekt nog steeds. Het was zo’n dag die vooral gevuld was met een rondje ‘naar de tandarts gaan’. En dan ’s avonds op de bank lekker breien….

dijkweggetje

6 gedachten over “Een rondje breien”

  1. Intersant , dat rond breien …gauw kijken ..zie ik niks hiervan over !

    Tja , hoe doe je dat rondbreien met twee pennen.
    Ik kan wel rond lopen daar kom ik niet aan steken !

    Wat en waar haal ik het rondbreien op een-rondje – breien ?

    groen`t
    Anneke

  2. Haha, je zult echt niet de enige zijn die wat op de pennen heeft staan dat er al langere tijd ligt. Het doel is niet altijd het eindproduct, de weg erheen is ook al ? een geluksmoment.

    Maar….hoe doe je dat breien met van die korte pennen?

  3. Je gaat het beslist leuk vinden. Met een rondbreinaald blijkt uiteindelijk gemakkelijker dan met 4 naalden.
    Overigens geniet ik van je blogs.
    Nu ik i.v.m. het slechter worden van mijn ogen niet meer de ingewikkelde borduurwerken kan maken vind ik het geweldig om over de diverse handwerken bij je te lezen.

  4. Hallo Anneke, Ellen en Nel, bedankt voor jullie reacties. Helemaal eens met jou, Ellen, dat het niet gaat om de uiteindelijke trui, maar om het breien zelf. Ik vind het heerlijk om deze week weer een breiwerk bij de bank te hebben liggen, waar ik telkens wat aan kan breien.
    Wat jammer Nel, dat je ogen achteruitgaan, en dat ingewikkelde borduurwerken maken niet meer lukt. Mooi dat je het positief invult door nog wel te genieten van het zien wat anderen maken. En ik vind het leuk om daarbij te lezen dat je van mijn blog geniet!
    De opmerking van Anneke begrijp ik niet helemaal. Was je teleurgesteld dat ik minder over het rondbreien schrijf dan je had willen lezen? Ik ben later nog eens teruggekomen op de voortgang van dit breiproject, en liet een foto zien van hoe het gaat: alsmaar rondjes breien!

    Bij dat tweede blogje vertelde ik ook dat het me niet lukte om een grotere rondbreinaald te kopen, die volgens het patroon nodig was. Dus nu doe ik het met een vrij kleine, en ik blijk nergens last van te hebben. De steken schuiven mooi door, en ik brei ook lekker door!

    1. Breien op korte pennen of met een rondbreinaald?
      Ik heb de rechter breipen altijd onder mijn arm geklemd, dat breit als een tierelier. Sokken op vier pennen gaat prima, maar daarvoor gebruik ik ook altijd lange pennen.
      Maar goed, dat is waarschijnlijk wat ouderwets, dus ik moet ook eens aan een nieuwe techniek.
      Hoe heb jij het breien met korte pennen geleerd?

      1. Hoe ik het breien met korte pennen heb geleerd? Haha, dat is een leuke!
        Op de middelbare school wilde ik breien onder de les, en omdat ik bang was dat dat niet mocht hield ik m’n breiwerkje ònder de bank. Het waren nog die ouderwetse lessenaars. Dus ik hield m’n breiwerk op schoot en breide gewoon.
        Daardoor kon ik de breipennen dus nìet onder m’n arm houden en ik denk dat die techniek me nu ook helpt om heel makkelijk over te schakelen op de rondbreinaald.

        Maar als ik jou was, dan zou ik beslist niet omschakelen hoor! Ik denk dat als je eenmaal goed hebt geleerd om de breipennen wèl onder je arm te houden, dat dat inderdaad heel veel snelheid geeft. Dus armklemmers zijn denk ik wel in het voordeel!

        Enne… het woord ‘ouderwets’ bestaat geloof ik niet meer in handwerkland!
        Oud is juist hip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.