Een sterretje op de kortste dag

Heden 21 december om 17.28 begint de astronomische winter. Dat is NU! De zon staat nu loodrecht boven de Steenbokskeerkring. We beleven de kortste dag. Na vandaag wordt het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang groter en worden de dagen weer langer.
Het was een supergrijze dag vandaag. Grijs en grauw en geen sprankje zon. Dat was een paar dagen geleden anders; toen scheen de zon volop in de kamer en maakte ik deze foto’s. Mensen denken vaak dat felle zon fijn is om foto’s te nemen, maar dat is niet zo. Ik doe bij felle zon vaak de (witte) gordijnen dicht zodat ik een diffuser licht krijg op m’n fotoplekje. Nu vond ik het leuk om eens te laten zien wat er gebeurt als ik dat niet doe: dan krijg ik zùlke schaduwen! Want zo rond de kortste dag staat de zon heel laag en dan zijn de schaduwen haast bizar. Een bord van twee centimeter hoogte geeft dan een schaduw van een halve middenlijn! Voor vandaag – de korste dag – is dat ook wel eens leuk om te te laten zien. Korte dagen, maar als de zon schijnt: lange schaduwen!

Een gehaakte ster ligt op een oude gebreide beddesprei. Ik ben een beetje makkelijk deze week, ik laat nog wel wat zien (zoals deze aantrekkelijke sprei) maar ik zet geen nieuwe dingen meer in m’n shop. Dat komt volgend jaar wel weer. Als de dagen weer wat langer zijn….

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

I love flying away

Waarom Kerst, waarom Kerstroos?

Met de auto langs de IJssel

Handwerk-aanbiedingen op Black Friday

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen