Eenvoudig borduren

Iemand vroeg per mail of ik wat aanwijzingen kon geven aan een beginnend borduurster. Oei, dat is geen kleine vraag! Er zijn zòveel wetenswaardigheden over dikte van garens en over handwerklinnen en borduurnaalden. Dus hoe ga ik daar wat over zeggen? Ik wilde gister een paar Duitse boeken met folklore motieven in m’n shop zetten, maar ik kwam niet ver. Ik vond de patronen zo mooi, en wilde eerst zelf hier nog iets uit borduren. Terwijl ik borduurde, dacht ik na over de vraag. Wat is nou eigenlijk het belangrijkste om te weten?

Ik denk dat het hier op neerkomt: Een patroon moet bij de stof passen (ik koos weer de naturel linnen stof die ik zelf zo prettig vind om op te borduren. Hier komen die rode of zwarte folklore motieven goed op uit.)
En de draad moet ook bij de stof passen. Op deze stof borduur ik met drie afgesplitste draadjes borduurgaren. Daarmee krijg ik een mooi dekkend kruisje. Wanneer je minder grove stof hebt, kan twee draadjes ook voldoende zijn.
En de naald moet ook weer bij de draad en de stof passen. Niet te klein, niet te groot, zodat de naald telkens prettig door de stof glijdt. En vooral: géén scherpe punt, maar een afgerond uiteinde.

Vervolgens is het belangrijk dat alle kruisjes in dezelfde richting worden gemaakt. Bij dit symmetrische motief begon ik in het midden van de lap en ook het midden van het patroon. Je kunt het werk dan een halve slag omdraaien (van ‘noord naar zuid’)  en dan blijven de kruisjes nog steeds dezelfde kant uitgaan. Maar je kunt het werk nìet een halve slag omdraaien (om nu de ‘oost’ en de ‘west’-gedeelten te borduren), want dan zouden de kruisjes de andere kant uitgaan.

En tenslotte is het zo: als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan is borduren verslavend. Je ziet telkens weer iets wat je mooi vindt en wilt maken!
Veel borduurplezier gewenst aan beginnende borduursters!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.