Einde WOII 75 jaar geleden

Het is vandaag 75 jaar geleden dat de Japanners op 15 augustus 1945 capituleerden en er voor Nederland officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Bij een plechtigheid in Den Haag, bij het Indisch Monument, zijn de slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. Hier thuis heb ik mee-herdacht.

Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats gekregen. De oorlog werkte door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven, maar in die eerste jaren daarna is er weinig over gepraat.

Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Er is een toenemende belangstelling voor de Nationale Herdenking. Steeds meer Nederlanders willen meer weten over hun afkomst. Inmiddels betreft dit meer dan 2 miljoen Nederlanders met een Nederlands-Indische oorlogsgeschiedenis in de familie.
Ter voorbereiding op deze herdenking heb ik een boek gelezen wat vroeger bij mijn moeder in de kast stond. Het is een biografie van haar oom en dus mijn oudoom. Het boek doet nu een ronde langs mijn broers en zussen. Wij kenden deze geschiedenis nauwelijks maar lezen nu over hoe deze oom en zijn gezin verschrikkelijk heeft geleden in de Jappenkampen. Ook wij horen bij die ’twee miljoen met een Nederlands-Indische oorlogsgeschiedenis in de familie.’
Het schilderij wat ik hier laat zien was van mijn tante, die door haar huwelijk een heel directe lijn had met de oorlogs-gruwelijkheden in Indonesië. Na haar overlijden nam ik dit stro-schilderij mee. Het doet me altijd denken aan Indonesië, waar ik zelf nooit ben geweest maar wat wel een rol heeft gespeeld in de levens van een deel van mijn familie. Vroeger thuis is hier maar weinig over gepraat, en het doet me eigenlijk wel goed om hier nu over te schrijven. Een oorlog werkt heel lang door, ook in latere generaties. En ook als je er eigenlijk maar weinig van wist.
Vandaag hangt dit schilderij weer op een ereplekje in mijn huiskamer.
Maar eigenlijk wou ik wel dat ik vandaag in Den Haag was… Daar kwam mijn familie vandaan van wie ik zo weinig wist.
En daar wordt vandaag opnieuw ‘gestreden’ voor onze vrijheid….

1 gedachte over “Einde WOII 75 jaar geleden”

  1. In ons regionale dagblad stonden een aantal weken paginagrote artikelen over de verschrikkingen in de kampen in Indonesië. Ik wist dat het vreselijk geweest moet zijn, maar schrok toch van alle nare ervaringsverhalen van mensen die deze horror hebben overleefd. Soms kon ik niet eens verder lezen. En zoals je zegt, ook al heb je zelf deze ellende niet meegemaakt, als je familie dat wel heeft ervaren dan zit het in je genen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.