Zijdegeborduurde Franse Paaskaarten

Ten tijde van de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog werden toch vrolijke paaskaarten gestuurd. Het was de tijd dat de zijdegeborduurde kaarten in de mode waren en dat waren kleine kunststukjes. In tere kleuren werden bloemetjes en vogeltjes geborduurd, en op veel kaarten werd de indruk gewekt van vrolijk klinkende kerkklokken die straks het paasfeest zouden inluiden. Liefelijke tafereeltjes, zoals een mandje met eieren wat door een zwaluw werd gebracht, deden vergeten dat een paarhonderd kilometer verderop men elkaar de loopgraven uitknalde. Op de Franse kaarten wenste men elkaar Heureuses Pâques of Joyeuses Pâques toe.

En dat is natuurlijk ook goed. Ook al is de tijd ernstig, je kunt elkaar nog wel een paar fijne dagen toewensen. Deze kaarten zijn nu iets meer dan honderd jaar oud en geliefde verzamelaarskaarten. Ik plaats een serie Franse kaarten in m’n shop, die dan nog vóór Pasen naar een liefhebber gestuurd kunnen worden. Volgende week plaats ik nog een serie Engelse en Nederlandse Paaskaarten.

4 reacties op “Zijdegeborduurde Franse Paaskaarten”

 1. Wat leuk deze speciale paaskaarten, het zijn feestdagen die we nu niet meer zo uitgebreid vieren en dat is jammer.

  1. Je hebt gelijk: deze speciale kaarten geven ook weer dat de Paasdagen vroeger ook heel speciaal waren. Leuk dat je een paar kaarten bestelde! Ik stuur ze graag naar je op.

 2. Marianne Lambooy

  Wat zijn de paaskaarten leuk om te zien en prachtig gemaakt!
  Zijn er nog boeken met borduurpatronen voor dit soort kaarten?

  1. Hallo Marianne,
   Of er boeken zijn met borduurpatronen weet ik niet.
   Wel is er een boek verschenen met achtergrondinformatie over deze zijdegeborduurde kaarten, maar dat is heel moeilijk te verkrijgen. Ik hoop er later nog wat meer over te schrijven op m’n blog, want het is een interessant stukje geschiedenis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013