Encyclopedia Naaldkunst / Needlecraft / Needlework / Stitchcraft

Naaldkunst, Needlecraft, Needlework, Stitchcraft: het zijn woorden die gelijk al laten zien dat het gaat om kùnst, kundigheid, vaardigheid, ambachtelijkheid en creativiteit.
En dan het woord ‘Encyclopedie’ of ‘naslagwerk’: dan weet je gelijk dat je een wereld bent binnengetreden die heel groot is en een lange geschiedenis kent.
Deze boeken zijn mooi om te hebben en te gebruiken. Ze geven de handwerker het gevoel ergens bij te horen: bij die wereld van de Naaldkunst die zo enorm veel variaties en mogelijkheden kent en die zo’n rijke geschiedenis heeft.

Ik heb ook bewondering voor de samenstellers van deze boeken: wat een klus om een overzicht te geven van werkelijk hònderden stitchcraft-variaties, zoals in the Complete Encyclopaedia of Stitchcraft.
The Complete Encyclopedia of Needlework is de Engelse (her)uitgave van de beroemde encyclopedie van Th. de Dillmont.
Het boek Creative Needlecraft steekt vooral in op de oude technieken die weer toepasbaar zijn in de nieuwe tijd. Citaat uit het voorwoord: “There are hundreds of different ways in which the needle can be used and unlimeted combinations of design, material, threads and techniques. Most of the methods in this book have been carried out for centuries in one country or another, but nowadays we adapt the old designs, stitches and colour schemes to suit today’s décor and fashion.

Het boek Naaitechnieken is veel breder dan de titel doet vermoeden; er wordt naast naaiwerk ook patchwork en borduurwerk in besproken.
Handwerken voor beginners zou ook beter uitkomen met een andere naam: het is een overzicht van vele technieken en steken.
De Sesam Naaldkunst-encyclopedie is een fijn en praktisch en mooi geïllustreerd overzicht en naslagwerk.

Drie Nederlandse en drie Engelse overzichts-boeken dus. Voor verzamelaars en liefhebbers!
Voor handwerksters die zich in goed gezelschap willen weten. En die zichzelf willen verwennen met een mooi boek.
En voor handwerksters die ook eens wat anders willen uitproberen op het gebied van Appliqué, Bargello, Blackwork, Crewel, Crocheting, Embroidering, Hardanger, Knitting, Lace, Macramé, Needlepoint, Rugmaking, Sewing, Tatting, Tapestry Weaving. Er is zòveel mogelijk en goed boek helpt je verder!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurwerken met spreuken

Tasjes naaien

Tasje van macramé

Bezoek aan Hooge Crater Cemetery

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen