Engeltjes in filethaakwerk


Omstreeks 1900 stelde men zich de engelen nogal schattig en snoezig voor. In ieder geval waren de modellen decoratief en werden ze overal toegepast: op grote gordijnen die het hele raam bedekten spreiden de engelen hun vleugels uit, maar ook op spreien, kleedjes, lampekappen, kamerschermen: alles werd opgesierd met engeltjes. Wat zou de reden zijn van deze rijkelijke aandacht voor engelen voor de aardse bewoners van het ‘fin de siècle’? Aan het eind van de vermoeiende 19e eeuw, de eeuw van de vooruitgang, was er opeens weer die terugkeer naar romantiek en ook decadentie.
Door alle eeuwen heen is de engel een soort gevleugelde mysterieuze tussenpersoon geweest tussen hemel en aarde. Engelen behoorden in die visie tot een tussensoort tussen het goddelijke en het menselijke. Daarom waren engelen ook toegerust met vleugels. Opmerkelijk dat in de tijd waarin allerlei engeltjes-decoraties ontstonden, deze schattige gevleugelde wezentjes vaak werden afgebeeld met allerlei menselijke activiteiten. Zoals engeltjes met kruiwagens. Maar vaker zie je ze met violen of bloemen of gewoon wat zwevend in de lucht.

Het Hemels handwerkboek en ook het Paradijselijk handwerkboek staat vòl met haakpatronen om de 19e eeuwse wezentjes opnieuw tot luchtige werkelijkheid te laten komen. Want daar ging het om: door zoiets te haken dacht men dat de afbeelding tot een soort beschermende realiteit kwam. Deze patronen kun je natuurlijk ook borduren, maar dan ontbreekt het luchtige effect. Wat een opmerkelijke ontwikkeling was dat toch eigenlijk. Vooral als je bedenkt dat die luchtig gehaakte wezentjes dan uiteindelijk toch weer in een metalen frame werden gespannen….

Zoals het Engeltje filethaakwerk met viool  of het engeltje filethaakwerk tussen de bloemetjes

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Drie Engelse boeken over Kant

Handwerken van een handwerkverzamelaarster

Moederdag

Ganzen met hoed

Reacties

  1. Uiteraard staan beide boekjes ook in mijn kast 😉 en heb ik er ook uit geborduurd. Op donkerbruine stof met een licht kleurtje kon ik dat luchtige zoals jij beschrijft toch heel aardig nabootsen. Helaas kan ik je nu geen foto daarvan laten zien.

    • Margriet Hof zegt:

      Wat een goed idee om zoiets te borduren met wit op donkerbruine stof! Ik denk dat je dan inderdaad hetzelfde luchtige effect krijgt. Ik heb nog een lapje bruin liggen, waarvan ik me afvroeg wat ik er nog eens op zou gaan borduren. Na jouw tip ga ik misschien ook wel wat uit dit boekje uitzoeken om op bruin te borduren.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen