Er waren veel spaken in veel wielen

Geprobeerd om de huidige situatie in een handwerkfoto te vatten:

Het Nederlandse spreekwoord “Een spaak in het wiel steken” betekent: Ervoor zorgen dat iets niet doorgaat.
Dat is wat bij de afkondiging van de corona-beperkingen half maart op grote schaal is gebeurd. Een heel land in lockdown! Het is nogal niet wat!
Een definitie uit 1914 luidt:  Eene spaak in het wiel steken wil zeggen: iets door een onvoorzienen hinderpaal beletten. Door plotseling eene spaak in het wiel te steken, wordt belet dat het wiel voortdraait, zodat de wagen moet blijven stilstaan.

Nadat de Nederlandse economie twee maanden aan alle kanten haperde en sommige onderdelen zelfs helemaal tot stilstand moesten komen, gaat de wagen nu weer een beetje draaien.

Spillen en spaken zijn belangrijk om de boel draaiende te houden. Stokken en staken in het wiel zijn gevaarlijk. En het is ook niet prettig en soms gevaarlijk als de uiteinden van jas of das of tas tussen de spaken geraken tijdens het fietsen. Daarom hebben fietswielen meestal spakenbeschermers. Nederlanders zijn altijd al inventieve mensen geweest en in Spakenburg haakten ze de beschermtaken voor de spaken. Mooi en kleurig!

In deze tijd waarin veel zaken toch wel ernstig werden belemmerd, ging Nederland massaal over op digitale communicatie. En ook voor tablets kun je leuke beschermhoezen maken. Maak er iets vrolijks van wat je elke dag een glimlach bezorgt. En wat je eraan herinnert dat Nederlanders hardwerkend en oplossingsgericht zijn. Altijd al geweest.

2 gedachten over “Er waren veel spaken in veel wielen”

  1. Mijn tablet hoes is niet zelf gemaakt en heeft het thema reizen. Een ouderwetse wereldkaart in retro bruin, beige en groen met in de verte een soort van vikingschip. Lang gezocht, toch gevonden. Want mijn tablet was eerder vooral om te reizen in de trein van huis naar werk en terug en om mee te nemen op vakantie.

    1. Margriet Hof

      Leuk zo’n heel persoonlijke tablethoes!
      Dus nu ben je misschien wel bezig om reisprogramma’s te kijken op je tablet? Dat heeft ook wel wat…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.