Excuses slavernijverleden

Voor het eerst heeft de premier van een Nederlands kabinet excuses aangeboden voor het handelen van de Nederlandse staat in het slavernijverleden, wat werd benoemd als misdaad tegen de menselijkheid. Het was een belangrijk moment, toen hij deze excuses in meerdere talen uitsprak.
De premier sprak over ‘groot leed dat doorwerkt in de levens van mensen hier en nu”, en ‘eeuwen van onderdrukking en uitbuiting die uitwerken in het hier en nu.” Dus heel duidelijk die link met het heden.

De excuses werden uitgesproken aan het begin van een jaar waarin nog meer stilgestaan gaat worden bij het slavernijverleden. Op mijn blog vind ik het gepast om hier nu ook aandacht aan te geven.
In de handwerkwereld is vooral aandacht voor de esthetische kanten van de mooie kleding van vroeger. Maar al dat moois zou nooit tot stand hebben kunnen komen zonder de VOC-import van luxe goederen en materialen. Al langer kijk ik naar dit soort afbeeldingen met enige schroom. Die mooie kleding van vroeger is wel ‘mooi’ maar  niet neutráál mooi.

Deze ansichtkaarten (ik heb er zelfs twee, alsof het een statement is) tonen een Pinksterbruid uit de Zaanstreek omstreeks 1750. De rijke mensen wilden zich graag omringen en omhangen met kostbare luxe. Maar ànderen moesten daar een hoge prijs voor betalen. Als de officiële excuses van vandaag inderdaad het begìn zijn van een brede bewustwording, dan gaan we misschien ook anders naar dit soort afbeeldingen aankijken. Eerlijker en evenwichtiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.