Expositie Annemor Sondbø

Dit is het verhaal van en over Annemor Sundbø. Zij heeft veel onderzoek verricht naar de Noorse breitradities. Zij is internationaal bekend door haar werk als weeflerares, beoefenaar van kunstnijverheid en schrijfster en is in de loop der jaren gehuldigd met een aantal prijzen en beurzen. Verschillende keren is ze ook in Nederland geweest voor lezingen. In mei 2019 werd zij 70 jaar oud en opende zij een expositie in het Setesdal-museum. Dit museum is niet ver van het dorpje waar zij woont, in Ose, waar ze een museum-boerderij heeft.

In mei kreeg ik een bestelling van iemand die bij de opening van deze expositie was en had ik even een mail-wisseling met haar. Zodoende hoorde ik van deze tentoonstelling. Het museum bleek goed op de route te liggen om op de terugweg langs te gaan. Ik was blij dat dit zo uitwerkte, want het gaf echt een extra dimensie aan onze Noorwegen-trip. Nadat we daar twee weken hadden rondgetrokken was het heel mooi om nu ook iets te zien van de geweldige Noorse brei-traditie!

In het begin van de tachtiger jaren nam Annemor een voddenfabriekje over in het zuiden van Noorwegen. Oude wollen truien gingen in de schredder, de weefsels werden gebruikt voor dekbedvulling. In de opslagbakken lag een schat aan breipatronen en culturele geschiedenis. Dat ga je toch niet vermalen? Annemor redde veel breiwerken van de vernietiging en begon de geschiedenis van het traditionele breiwerk te bestuderen. Ze schreef er diverse boeken over. Zo blijft deze kennis bewaard voor het nageslacht.

De tentoonstelling heet Spellsau en samspel en dat betekent “In samenspel met het Noorse schaap”.

Ik kocht in het museum een mooi boek met de titel Invisible Threads in Knitting. Ik heb het nog niet uit en hoop er nog eens op terug te komen. Maar ik weet nu inmiddels dat deze vesten en truien Fana sweaters heten. Ze werden vroeger bij een verloving gegeven. En zo is er nog veel meer interessants om te weten. Maar ook zònder al die wetenswaardigheden brengt deze expositie en deze foto’s daarvan een boodschap: Nooit meer mooi breiwerk weggooien!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oude Italiaanse handwerk-encyclopedie

Oudejaarswandeling

Hengsels voor een handwerktas

Mickey Mouse gebreid

Comments

  1. Hennie zegt:

    Oh, nòg mooier dan de bodices! Die foto van de wanten…! Heb een 15 jaar terug op de markt in Den Burg (Texel) een tweedehands handgebreide Noorse trui gekocht. Die verkopers gingen speciaal naar Noorwegen om truien op te kopen en ze hier te verkopen. Was ook gek: dikke Noorse truien passen in de warme septemberdagen op Texel.

  2. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

    Fantastisch die foto’s uit dat museum. Vooral de wanten.
    Ik ben zelf net terug van vakantie en geniet van je blog en foto’s.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen