Expositie kantklosleven van Riet Croonen

Opstelling Kantklossen in Kijk en Luistermuseum
In het Kijk-en Luistermuseum in Bennekom is een schitterende expositie die vooral voor kantklos-liefhebbers zeer de moeite waard is om naar toe te gaan. Ik ben er vanmiddag geweest en schrijf zo snel mogelijk mijn stukje hierover, om nog zoveel mogelijk handwerkliefhebbers op een idee te brengen. Want de expostie duurt nog tot 16 april, dus nog twee weken de tijd om ernaar toe te gaan. De moeite waard!
Een paar weken geleden publiceerde ik een foto van een mand met buitenlandse kantklosjes van Yvonne, en daarna kreeg ik een mailtje van een Riet Croonen. “Ik heb ook zo’n verzameling, schreef ze, en die zijn op dit moment tentoongesteld in Bennekom, kom je een keer kijken?” Dat wilde ik wel, en vanmiddag was een goed moment. Ik ontmoette de kunstenares ook zelf en van haar kreeg ik een persoonlijke rondleiding.

Collectie Kantklosjes Riet Croonen
Soms heb je dat, dat je ergens binnenkomt en je bent gewoon perplex van zoveel mooie dingen om Belgische naaldkant Riet Croonennaar te kijken. Dat had ik bij deze tentoonstelling. De tentoonstelling is zò mooi ingericht en de kant komt prachtig tot haar recht. Het topstuk is een pronkrol van ruim 16 meter waarop Riet haar kantleven van 38 jaar heeft weergegeven. Dit is heel mooi en vakkundig gedaan. Werkstukken van heel veel verschillende kantsoorten heeft ze hierin verwerkt.
Op de kleine foto is een eigen ontwerp te zien in Belgische naaldkant. Elke cirkel is op een andere manier opgevuld!

Pronkrol Riet Croonen
En er liggen ook dertig waaiers in naald en kloskant. Deze zijn heel verschillend. Telkens is een Waaier Rosalie kantklosgekregen of gevonden of gekocht waaierskelet het uitgangspunt voor een bijpassend ontwerp. Ik fotografeerde haar allereerste waaier, in geparelde Rosalie. Het ontwerp hiervan was van zuster Judith en het bevat 190 met de hand gemaakte pareltjes. Ook de naam van Zus Boelaerts werd af en toe genoemd. Riet heeft van beide fenomenen in de kantkloswereld les gehad, maar volgens mij hoort zij zelf nu ook bij de groten in het kantklossen.

Riets vaste hand van werken viel op en ze werd poster riet croonen uitgedaagd om ook te gaan kalligraferen. Ze volgde lessen bij bekende kalligrafen en leerde ook werken met bladgoud. In de expositie zijn verschillende mooie voorbeelden te zien van haar kalligrafie-werk.

Pronkrol-en kantklossen Riet Croonen
Op deze foto is het begin van de pronkrol te zien, met daaronder bomen in de vier jaargetijden. En nu is dan ‘het jaargetijde van de uitstapjes’ weer begonnen: heerlijk om er weer op uit te trekken en naar één van onze mooie musea te gaan. Ook de Riet Croonen bij expostievaste collectie van het Kijk- en Luistermuseum is de moeite waard; foto’s daarvan komen een andere keer, nu eerst deze foto’s om nog zoveel mogelijk mensen op een idee brengen. Ik heb ook nog een foto van mij en Riet samen aan een tafeltje in het gezellige restaurant, maar één foto per dag van mij op m’n blog is wel genoeg, dacht ik zo. Geïnteresseerden in het kantklossen kunnen zelf ook wel zo’n foto maken, want Riet is heel hartelijk en wil graag vertellen over haar werk en ze is tijdens deze expositie vaak aanwezig om uitleg te geven. Het museum is alleen ’s middags open en wie weet tref je haar dan wel. Een citaat van haar tot slot: “Ik kan geen dag zonder kantklossen, ik moet elke dag iets gedaan hebben.” En wij als bezoekers zijn bevoorrecht dat we het resultaten van zoveel jaren kantklossen mogen bewonderen.

Tenslotte nog een opmerking over de glazen bol die op het tafeltje staat met het gekantkloste tafelkleed: zulke lace-makers-lamps werden vroeger veel gebruikt bij de thuisarbeid. Achter de bol stond een kaars of olielamp en door het water werd dit licht versterkt, waardoor men ’s avonds langer door kon gaan met klossen. Op de eerste foto zie je goed wat een effect de bolling van het glas heeft op de werking van het licht.
En na dit lange verslag ga ik ook nog maar even een toepasselijk boek aanprijzen: Kantklosplezier. Omdat dat het een mooi woord is om mee te besluiten.

4 gedachten over “Expositie kantklosleven van Riet Croonen”

    1. Hallo Annie, Bedankt voor het doorgeven. Deze tentoonstelling lijkt me heel leuk om met een hele kantkring naar toe te gaan! Wel even nota nemen dat het museum a.s. vrijdag dicht is.

  1. Riet Croonen

    Dag Margriet,

    Wat een geweldig mooie middag is het geweest vrijdag jl.
    Daarnaast ook mijn verbazing je blog nog aangepast te hebben.
    Ik heb het doorgestuurd naar mensen die te oud zijn om te komen kijken.
    Ook van hen leuke reacties.
    Margriet, zou ik nog mogen vragen om die foto van ons samen in de koffiekamer?

    Nogmaals mijn dank en ik hoop nogal op Veel reacties.
    Een hartelijke groet, Riet Croonen

    1. Hallo Riet, Ja hoor, die foto stuur ik!
      M’n blogje schreef ik gelijk ’s avonds, want ik dacht: hoe eerder het erop staat, hoe groter de kans dat nog mensen het lezen en er ook naar toe willen.
      Ik hoop dat er deze weken nog veel bezoekers komen; de expositie is het zeker waard!
      Hartelijke groet, Margriet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.