Folklore is alles wat een volk creëert of heeft gecreëerd.
Folklore is de gezamenlijke creatieve activiteit van een etnos, waarin zijn leven, zijn levensbeschouwing, levensgevoel en idealen worden weerspiegeld.
Folklore is de verzamelnaam van tradities, geschiedenis, dialect, dans, klederdrachten, legenden en andere uitingen van de volkscultuur.
Dit zijn typische internet-definities die ik overnam van o.a. wikipedia. Ik dacht erover na of die definities dan volledig zijn en toen bedacht ik dat ik nog iets mis, met name in die eerste definitie. Dus ik vul het nog een beetje aan:
Folklore is alles wat een bevolking heeft geërfd van vorige generaties. Dat zegt verder niks over hoe die nieuwe generatie daarmee om wil gaan. Mensen kunnen in moderne tijden besluiten om de folklore van de vorige generaties geen aandacht meer te geven, niet in ere te houden, als ouderwets te bestempelen, of vanwege politieke correctheid af te keuren. Vooral de tradities met betrekking tot dans en klederdracht zijn grotendeels verdwenen. Alleen een paar dansgroepen of musea houden de herinnering dan nog een beetje levend, maar verder heeft die folklore nauwelijks plek in het hedendaagse leven.
Dus mijns inziens is ‘Folklore’ ook alles wat tot het erfgoed behoort, en waar je voor kunt kiezen om je er wel of niet voor open te stellen. In de boekjes in mijn shop is ook nog wel het één en ander terug te vinden op het gebied van vroegere folklore en soms is iemand op zoek naar zo’n boekje. Ik kreeg een vraag of ik nog wat foto’s van pagina’s van de cantecleer Kruissteek-agenda uit 1984 wilde maken. Iemand wilde beoordelen of dit de folklore-afbeeldingen waren waar ze naar op zoek was. Dus dat deed ik, en daarna kreeg ik een mailtje dat ze meer zocht naar Oostenrijkse motieven.
Dus de agenda staat nog in m’n shop, voor andere folklore-liefhebbers. Net toen ik hiermee bezig was, vond ik ook een borduurwerkje waarop een levensboom uit deze agenda is geborduurd. Een klein motiefje onderaan ontbrak nog en heb ik er nu bij gemaakt. En nu is deze foto ook een mooie aanleiding om nog wat te schrijven over het effect van gekleurde ondergrond-stof. Het borduurwerkje op witte ondergrond is mooi, maar het voorbeeld op okergele ondergrond is denk ik nog wat mooier. Ook kleurgebruik hoort misschien wel tot de rijke erfenis van vroegere generaties, die daar vaak een verrassend goede kijk op hadden.