Foto’s van Nederlandse Lappendekens in het Openluchtmuseum


In 1971 verscheen in het tijdschrift “Bijvoorbeeld” een artikel over Nederlandse lappendekens uit de collectie van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, oftewel het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het artikel werd geschreven door mevr. A Meulenbelt. Al in de eerste alinea verwijst ze voor verdere informatie over de geschiedenis en de techniek naar het boekje van mw. Snoep-Binger en Nel Rol. Dit is het boekje “Lapjeswerk” wat ik laatst (in twee verschillende uitvoeringen) in m’n shop plaatste. Daarna volgt een alinea over de naam en de werkwijze van het lapjeswerk. Dit soort artikelen zijn na vele decennia leuk om nog weer terug te zien: hoe werd er in die tijd over de oude Nederlandse lappendekens geschreven?

Ook de oude gids voor het museum vond ik leuk om weer terug te zien. Hoezo ‘weer?’ Een dagje uit naar het Openluchtmuseum in Arnhem was één van de eerste uitstapjes die mijn vriend en ik ondernamen, toen we verkering hadden. Het is een uitstapje wat grote indruk op me heeft gemaakt, want het was de allereerste keer dat ik kennismaakte met de Nederlandse oude lappendekens. Die mochten toen nog tentoongesteld worden, later niet meer. Ze hingen daar in een vrij donkere ruimte en ze waren groot en zeer indrukwekkend. Ik ben het nooit vergeten. Later kreeg ik een keer het nu zeldzame boek Quilts, een Nederlandse traditie van mijn vriend en nu mijn man. Dit boek is geschreven door An Moonen, de textieldeskundige die zoveel onderzoek heeft verricht naar deze oude lappendekens. Het boek ligt links opengeslagen op de foto’s.

Het Openluchtmuseum ligt naast Burgers Zoo, en daar waren we vorige week. We keken ook even door het hek naar het museum. Het had net gesneeuwd had en het zag er zo mooi uit. Terwijl ik daar voor het hek stond, dacht ik aan die lappendekens, die daar ergens op het grote terrein bewaard worden. Achter nog meer hekken, want ze zijn te kwetsbaar voor permanente tentoonstelling geworden. Gelukkig zijn deze mooie foto’s er. Hieronder de foto’s van de lappendeken uit ca. 1830. De herkomst is Hoogeveen. Hij bestaat uit bijna zestienduizend aan elkaar genaaide zeshoekjes van diverse soorten bedrukte katoen. De zeshoekjes zijn 2,3 cm. groot.
Ik zou graag willen weten of dìt de deken is die destijds, in de zeventiger jaren, tentoongesteld was, maar hoe kun je een herinnering van 40 jaar geleden precies checken? Ik denk het gewoon van wel. Een deken die indruk op me maakte, en waarschijnlijk op iedereen die hem ziet of zag.
Meer foto’s zijn te zien in het tijdschrift Bijvoorbeeld (in m’n shop) en op de website van het Openluchtmuseum.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Judaspenning op tuintafel

Ons afscheid van Amersfoort

Middeleeuws handwerk in Duitsland

Kamelen en Florentijns borduurwerk

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen