Franje in Den Haag, genieten van Kunst en Kust


Na een weekend Den Haag kwam ik terug met een hele lading foto’s. Wat zal ik daar eens mee doen? Veel foto’s maakte ik – net als veel andere toeristen – om de indrukken langer vast te houden. Tegenwoordig staat bijna iedereen met z’n mobiel voor een schilderij en het is ook een fijne manier om gericht te kijken. Je maakt een foto om er later nog eens naar te kijken en je te herinneren wat je allemaal hebt gezien.
Maar ik maakte ook foto’s van wat ik zag om te relateren aan handwerk. Oude schilderijen hebben zeker een connectie met handwerk en er was veel moois te zien. Al kijkend krijg ik dan allerlei ideeën voor blogjes. Maar om te voorkomen dat die ideeën te lang blijven liggen besluit ik nu om de foto’s allemaal in één keer te laten zien. En er op deze manier een lange blog met een foto-verslag van te maken. Ook omdat mijn blogjes door sommige Nederlanders in het buitenland worden gelezen, en zij het vaak leuk vinden om iets van de omgeving te zien.

Als eerste twee foto’s: na onze museum-bezoeken even de stad in. Koffie in een hip tentje. Aan de gevel hing een bordje dat in dit pand vroeger een lijstenmaker was gevestigd en dat Vincent van Gogh daar zijn lijsten kocht. Ik had voordat we gingen zitten al vier musea bezocht en was helemaal ingesteld op kleur. Dus ik genoot van de kleurovereenkomst van Tasse en tasje.


Schilderijen in musea komen prachtig tot hun recht in zalen met houten vloeren en lambriseringen en zware en deftige stoffering. Ik begon ermee om de franjes te fotograferen die de draperieën bijeenhouden. Met de gedachte van een apart blogje over franjes. Welke gedachte ik dus weer laat varen, m’n blog zou anders vollopen.

Dwalen door zalen. Terwijl het buiten stormt ben je binnen in compleet andere werelden. Eerste foto: Mauritshuis, tweede en derde foto: Paleis Lange Voorhout, derde foto: Colenbrander-verzameling in de Mesdag Collectie.

Puttertje en Parel. Beide beroemde schilderijen hangen in het Maurtitshuis.

Er is zò veel moois te zien! o.a. het portret van Jane Seymour. Holbein schilderde heel minutieus het borduurwerk aan de mouwen en later is dit borduurwerk (waarbij voor- en achterkant precies hetzelfde eruitzien) naar hem vernoemd.

Aan alle vier de zijden van de Hofvijver zijn musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Achter het beeldje van het zoontje van de Haagse graaf (naar een bekend kinderliedje) zie je nog net de vlag van het Bredius-museum wapperen. Dit museum is zeer zeker een aanrader.
De tweede foto is gemaakt vanuit het Mauritshuis, zicht op het beroemde torentje met de werkkamer van de minister-president.
De eerste foto is het Binnenhof, waar ik een vroeger een tijdje gewerkt heb. De herinneringen kwamen weer boven.

We kwamen natuurlijk ook voor de Rembrandts. In het Rembrandt-jaar heeft het Mauritshuis een tentoonstelling met veel werken van hem.

In het Haags Historisch museum is aandacht voor de oude poppenhuizen. De nabootsing van oude manufacturen-winkels geven weer hoe de naaibenodigdheden rond 1890 lagen uitgestald in houten kasten en kisten.

Mesdag was eind 18e eeuw één van de machtigste mannen in de Nederlandse kunstwereld. Hij liet Den Haag twee musea na: het naar hem vernoemde Panorama van het strand en zicht op de zee bij Scheveningen, en de Mesdag-Collectie. Vanuit het mooie gebouw heb je zicht op het Vredespaleis. Ook zijn vrouw schilderde en verzamelde. Maar ik vond het ook leuk om te zien – op een grote foto aan de muur van het museum – dat ze aan het breien was.

Expositie Delfts Blauw in het Gemeente museum en uitstalling van Colenbrander in de Mesdag Collectie.

Bij een bezoek aan Den Haag hoort ook even de Bijenkorf binnengaan. Al was het alleen maar voor de roltrap-experience. We kochten twee mokken omdat we het altijd leuk vinden om ergens mooie mokken te kopen. Ideale souvenirs.

Het wordt tijd om dit af te sluiten. Dwalen door prachtige zalen, genieten van kunst en kust (dat laatste vooral ook zéker door het bezoeken van Panaroma Mesdag). We hebben genoten!

1 gedachte over “Franje in Den Haag, genieten van Kunst en Kust”

  1. HANNIE GAMLIELI

    MARGRIET VAN HARTE GELUKGEWENST MET DE BIJZONDERE VERJAARDAG VAN JE MAN.WENS JULLIE NOG VEEL GOEIE JAREN SAMEN .VEEL DANK VOOR DE PRACHTIGE FOTOS MET VOORJAARS BLOEMEN,MUSEA ETC. HANNIE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.