Geborduurd citaat uit Johannes 15

Een heel bekende uitspraak van Jezus is terug te vinden in de bijbel. Johannes 15 vers 5 is de verwijzing naar dit citaat. Jezus heeft een toespraak gehouden voor zijn volgelingen over wat het betekent om te leven zoals hij leefde. Hij raadde zijn volgelingen aan om zijn woorden te bewaren en om te leven in overleg met hem. Toen hij die toespraak hield, wist hij al dat hij zou sterven, maar ook dat hij weer opgewekt zou worden uit de dood. Na zijn opstanding kon iederéén met hem in contact blijven, ook al was hij niet meer lijfelijk aanwezig. “Blijf in Mij”, raadde hij aan, net zoals de rank aan de wijnstok moet blijven om vrucht te kunnen dragen.

Ik had geslapen in het huis van een vrouw die heeft geleefd bij de woorden van Jezus. Ze woont een eind bij me vandaan en daarom had ik haar nog niet eerder opgezocht. Ik keek om me heen in haar huisje en dan zie je van alles wat iets weergeeft van hoe iemand heeft geleefd. Mijn oog viel op dit kleine borduurwerkje. Er waren nog veel meer borduurwerken, maar ik maakte nergens foto’s van. Alleen dit borduurwerkje. Er was ook geen tijd meer; m’n zus en ik gingen weer naar haar toe. Ze kan niet meer in haar huisje wonen, en hoeft ook niet meer in het ziekenhuis te zijn. Ze leeft haar laatste weken in een hospice.

Ik was nog nooit in een hospice geweest en was zeer verrast. Wàt een liefde en rust heerst hier! Er wordt zoveel gepraat in Nederland over het einde van het leven, en er is zoveel verwarring en onbegrip. Zoveel regeltjes waardoor oudere mensen (en hun kinderen) zich geen raad meer weten. Maar dìt is er dus ook! Op de website van dit hospice (De Kime) lees ik dat het de intentie is dat dit huis een huis van liefde en vriendschap zal zijn. Een huis waar de tijdelijke bewoners tedere zorg ontvangen. Waar een geest is die heelt en beschermt. Een geest van geduld en hoop. Een geest die gemeenschap sticht.

We merken het gelijk bij binnenkomst. Hier is een geest van liefde. Precies zoals Jezus het ook had gewild, wat in die toespraak in Johannes 15 is weergegeven. Hij gaf zelfs het gebòd om elkaar lief te hebben. Wat is het mooi om de laatste weken of maanden van je leven in een huis te zijn waar die liefde in praktijk wordt gebracht.

De woorden van Jezus hebben al eeuwenlang enorme impact. Hij raadde aan om te leven in verbondenheid met hem. En om te sterven in hoop op het wáár-worden van zijn belofte van de opstanding. Dan is het sterven niet bedreigend meer, en dat zagen mijn zus en ik nu bij Marieke. Ze wacht rustig af en blijft in Hem.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurd schilderij molen

Patroon en kaart van merklap uit 1790

Vintage handwerkboeken

Granny square aan de gracht

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen