Geborduurd leesplankje

Geborduurd leesplankje van Hoogeveen

Aan het eind van de 19e eeuw werd er nagedacht over goede leesmethodes en werden verschillende leesplankjes ontwikkeld. Niet alleen het bekende “Aap Noot Mies” was in omloop, maar ook diverse varianten. De eerste versie van dit leesplankje werd bedacht in 1897 door de hoofdonderwijzer Hoogeveen toen hij hoofd van de school was in Deventer. Zijn uitgangspunt was dat scholieren leerden woorden te ontleden in klanken, maar ook moesten leren door het samenvoegen van klanken woorden te maken. Begin jaren dertig moest het plankje worden gemoderniseerd en moest tekenaar Cornelis Jetses alle plaatjes aan die tijd aanpassen.
De geschiedenis vertelt dat Jetses voor prinses Juliana een uniek exemplaar van het leesplankje maakte en dat hij dit dit samen met de ontwerper van het leesplankjessysteem op het paleis in Soestdijk aan koningin Wilhelmina zou aanbieden. Maar tot grote teleurstelling van Jetses, en tegen de afspraak in, ging Hoogeveen alleen.

De tijd is verder gegaan, en de modernisering van het leesonderwijs ook. Maar terwijl de ontwikkelingen van het onderwijs verder gingen, werd ons verlangen om nog iets van vroeger vast te houden groter. Van het leesplankje werden borduurpakketten gemaakt en ik vond zo’n borduurwerk op een tweedehandsmarkt. Het was voor twee-derde klaar en de wol zat er in een zakje bij. Ik heb het afgemaakt en er daarna een kussen van gemaakt.
Mijn “Aap Roos Zeef” kussen! Om lekker mee uit te rusten van al die letters en woorden.

3 gedachten over “Geborduurd leesplankje”

  1. hiltsje Visbeek

    Het leesplankje van aap noot mies heb ik geborduurd.
    En dat hangt bij mijn dochter in de keuken.
    En dat vind ik nog steeds mooi. want het was wel een heel werk.

  2. hiltsje Visbeek

    Pipo de clown heb ik ook geborduurd en er niks mee gedaan .
    Het ligt maar in de kast te liggen,jij hebt me een idee bezorgt en ik ga er ook een kussen van maken.
    Bedankt voor de tip.

  3. Bedankt voor je reactie. Ik geef graag tips door! Zo’n borduurwerk verwerken tot kussen is een dankbaar werk en hopelijk voor jou ook een mooi resultaat! Veel plezier met Pipo-verwerking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.