Geborduurd leesplankje

Geborduurd leesplankje

Aan het eind van de 19e eeuw werd er nagedacht over goede leesmethodes en werden verschillende leesplankjes ontwikkeld. Niet alleen het bekende “Aap Noot Mies” was in omloop, maar ook diverse varianten. De eerste versie van dit leesplankje werd bedacht in 1897 door de hoofdonderwijzer Hoogeveen toen hij hoofd van de school was in Deventer. Zijn uitgangspunt was dat scholieren leerden woorden te ontleden in klanken, maar ook moesten leren door het samenvoegen van klanken woorden te maken. Begin jaren dertig moest het plankje worden gemoderniseerd en moest tekenaar Cornelis Jetses alle plaatjes aan die tijd aanpassen.
De geschiedenis vertelt dat Jetses voor prinses Juliana een uniek exemplaar van het leesplankje Kussen van geborduurd leesplankjemaakte en dat hij dit dit samen met de ontwerper van het leesplankjessysteem op het paleis in Soestdijk aan koningin Wilhelmina zou aanbieden. Maar tot grote teleurstelling van Jetses, en tegen de afspraak in, ging Hoogeveen alleen.

De tijd is verder gegaan, en de modernisering van het leesonderwijs ook. De hang naar nostalgie is echter gebleven. Van het leesplankje werden ook borduurpakketten gemaakt en ik vond zo’n borduurwerk op een tweedehandsmarkt. Het was voor twee-derde klaar en de wol zat er in een zakje bij. Ik heb eerst een tijdje geaarzeld: zal ik het wel of niet afmaken? Ik besloot het te doen en merkte zelf ook wee hoe leuk het was om iets te maken wat je alleen maar hoeft op te vullen. En daarna maakte ik er een kussen van.

4 reacties op “Geborduurd leesplankje”

 1. Zag net je verhaaltje over Sjors en Sjimmie (ineens was het weer weg…. raar was dat…..Was je ineens politiek correct?? of stond de politie op je stoep wegens discriminatie??)
  Ik heb ze als kind gelezen, hoor…. wat was er meer voor kinderen in de jaren veertig/vijftig?? Ik vond Sjimmie bepaald geen “knechtje”, maar het leukste jongetje van de wereld. En het kromme taaltje?? Er lopen duizenden “Nederlanders” rond die op dezelfde stumperige manier Nederland spreken. Zal dat ook verboden worden ?? En moeten alle gekleurde mensen straks allemaal directeur worden, dus baas en niet knecht?? Wat een volslagen kul.
  Dit is een politiek incorrecte reactie…. jammer dan!!
  Groet,
  Rya

  1. Hallo Rya, ja dat klopt, ik was nèt het blogje nog even aan het veranderen want ik wilde nog iets meer de relatie tot het kleurige handwerk laten uitkomen. Precies in die paar minuten wilde jij dan net reageren. Maar ik hou wel van een beetje politiek incorrect hoor! Bedankt voor je reactie!

 2. Dit kussen hoort in de top-tien van allermooiste kussens die ik ooit in mijn leven zag en maakte (en dat zijn er massa’s). Het kan ZO in de etalage van Liberty in Londen liggen.

  1. O Brititte, wat lief! Ik vind het een prachtig compliment!
   En zullen we nog eens eigengemaakte kussens gaan tellen? Ik heb er ook massa’s! En ik ben ook telkens verrast als ik jouw werk zie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013