Geborduurd leesplankje was ‘uw allerliefste wens’


Duizenden lezeressen van Ariadne reageerden op een oproepje om hun ‘grootste hit uit 40 jaar’ door te geven. Ze konden op een briefkaart aangeven welk patroon ze graag nog eens opnieuw wilden zien en toen bleek dat er het meeste gevraagd werd om het geborduurde leesplankje. Het patroon hiervoor had Ariadne al eens in 1973 uitgegeven, en toen was het een bestelpatroon. Het viel de redaktie toen op dat er ook toèn al zo veel lezeressen waren die dat patroon bestelden (voor drie gulden). Veel grotere borduurpatronen waren in die begintijd bestelpatronen. Maar na veertig jaar allang niet meer: toen werden die patronen afgedrukt op dikke bijlagen in het midden van het tijdschrift. En ook het patroon van het leesplankje: dat verscheen als bijlage bij dit oktober nummer van 1987.

Ik kreeg er nu ook een vraag over. Iemand wilde het patroon borduren voor haar achterkleinkind, maar ze wist niet waar ze het kon vinden. Of ik het misschien weet? was de vraag. Antwoord ja! En misschien zijn er ook wel liefhebbers voor de andere twee exemplaren.
Verder is dit ook een mooi tijdschrift omdat er aandacht was voor kralenbreien (heel mooi uitgelegd), en doorstoppen en gehaakte peutertruitjes. Ach, eigenlijk zijn al die oude Ariadnes van vroeger wel mooi, maar sommigen een beetje meer dan andere, en die noemen we dan ‘geliefde nummers’.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Het grote kruissteekboek

Tuinwerkdag

Braamsluiper op gieter

Oud linnen

Reacties

 1. Hiltje visbeek zegt:

  Hallo Margriet.
  Ja dat leesplankje heb ik ook geborduurd.
  Was mooi werk.
  Het hangt nu bij mijn dochter aan de muur.
  Zij wonen op een boerderij,dus wel muren waar ze het kon ophangen.
  Ze hebben 5 kinderen dus die kunnen er mischien wat van leren.Het patroon heb ik nog.
  Groeten van Hiltje.

  • Margriet Hof zegt:

   Fijn dat het leesplankje er nog is en dat je kleinkinderen er nu naar kunnen kijken.
   Je schrijft dat het ‘mooi werk’ was om te borduren en daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ik denk dat het er ook in zit dat het zo overzichtelijk is: telkens die aparte tafereeltjes. En de zin om een tafereeltje dan gauw af te maken en weer met het volgende te beginnen.

   Misschien wordt deze reactie ook wel gelezen door de mevrouw die op zoek was naar dit patroon: zij gaat dit nu ook borduren voor haar kleinkinderen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen