Geborduurd portret Willem van Oranje

Willem van Nassau: de man die zoveel rimpelingen in de geschiedenis veroorzaakte. Beter bekend als Willem van Oranje: de man die gezien wordt als de vader des vaderlands, de grondlegger van de moderne staat. Vanaf 1555 verwierf hij hoge posities. Hij was militair opperbevelhebber, lid van de Raad van State, ridder van het Orde van de Gulden Vlies en stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en hij werd  een van de invloedrijkste edellieden in de Nederlanden. In dit tijd was Filips II (de opvolger van Karel V) de heerser van het grootste koloniale rijk in Europa. De verhouding tussen Willem van Oranje en de overheersende macht verslechterde snel. Willem van Oranje werd de belangrijkste woordvoerder van de adellijke oppositiepartij.


Er zijn portretten gemaakt van deze vader des vaderlands en stichter van ons koninklijk huis, bijvoorbeeld hier te zien. En aan de hand van deze portretten werd ook een tapisserie-portret geborduurd. Dit borduurwerk heb ik wel eens laten zien op m’n blog, maar ik had het niet te koop aangeboden, want het leek me wel leuk om daar zelf nog eens wat mee te doen. Een bijzonder portret. Nu kreeg ik een vraag van een bekend museum, of zij het een tijdje mochten lenen voor een tentoonstelling. Dat vond ik prima. Ik haalde het tevoorschijn, hing het thuis even aan de muur en merkte dat ik het eigenlijk wel grappig vond: Willem van Oranje die op mij neerkeek vanaf de muur. Intussen mailde ik met het museum over de overdracht. “Bruikleen” bleek juridisch toch heel lastig te zijn: daar zijn strikte regels en veel kosten aan verbonden. Toen onderzochten we de mogelijkheid van “Kopen” en dat had natuurlijk prima gekund. Maar ik had een beter idee: ik mailde dat ik dit portret wel wilde schenken. Dat werd in dank aanvaard.


Dus nam ik het portret af van de muur, maakte er nog een paar foto’s van en we gingen er mee op weg naar Arnhem.


In Arnhem wordt volop gewerkt aan de vernieuwing van het entreepaviljoen. Het voorterrein was nu nog een bouwplaats, maar eind maart is alles klaar en gaat het museum weer open.
De spectaculaire tentoonstelling van de Canon van Nederland wordt nu ingericht en zal naar verwachting in het najaar van 2017 worden geopend. En zal dan ‘mijn’ Willem van Oranje daar ook te zien zijn?


In mijn contacten met het Openluchtmuseum liet ik weten dat ik al van mijn tienertijd graag kom in dit museum en dat ik veel goede herinneringen heb aan meerdere bezoeken. En ook dat ik (en vele anderen) blij zijn met dit mooie museum. En dat ik het fijn vond om iets te kunnen bijdragen. Een paar dagen geleden kreeg ik de ondertekende formulieren in de post en is de “afstandsverklaring” rond. Mijn beloning voor deze aktie is een goed gevoel, een paar mooie foto’s (die ik graag laat zien) en straks weer wat om over te bloggen als de tentoonstelling is ingericht. Dan ga ik zéker kijken!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 gedachten over “Geborduurd portret Willem van Oranje”

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

    De foto met het aardewerk interesseert mij. Waar komt dat vandaan ? Ik heb een grote vaas met een decor dat er erg op lijkt. Willem de zwijgerlyceum past er mooi bij. Hartelijke groeten, Beerta

    1. Het aardewerk is van Nieuw Rozenburg. En waar het vandaan komt? Uit de collectie van m’n man. Hij had er net een nieuw vaasje bij gekocht en de hele verzameling bij elkaar gezet. En daar vond ik dit portret wel even mooi tussen staan. Leuk dat je ook zo’n vaas hebt met dit mooie decor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.