Geborduurde gevelhuizen

Aan het eind van de middag liepen gister twee mensen te sjouwen met hun afgetuigde kerstboom. Zij liepen over het paadje achter de huizen en legden hun kale boom neer op de stoep. Daar lagen al wat andere bomen van de buren. Elke wijk heeft zijn eigen ophaalroute en dan worden al die bomen opgehaald en tot compost verwerkt. Een vreemd systeem, maar we deden toch maar mee.

Nu is het dan nog meer ‘ècht januari’. Kale bomen en kale kamers. Die natuurlijk gauw weer worden opgevuld met andere dingen en de blaadjes aan de buitenbomen gaan vast ook wel weer groeien. Dit schilderijtje van geborduurde grachtenhuizen doet mij denken aan een januari-beeld. De huizen netjes op een rijtje aan de gracht, en de kale bomen houden de wacht.

Het is de tweede keer dat ik dit schilderijtje vond. En ik vond ook de kaart waarop vroeger het patroon heeft gestaan. Daardoor kon ik nu lezen dat dit ook een patroon is geweest van Mies Bloch. Zij was vroeger bekend vanwege haar kruissteekpatronen van Hollandse tafereeltjes, en daar past dit grachtenhuizen-plaatje natuurlijk helemaal bij.

3 gedachten over “Geborduurde gevelhuizen”

  1. Waren het geen kaarten van de Kinderpostzegels? Meen ik me te herinneren (“voor het kind” stond er geloof ik op), maar het geheugen is een raar ding.

  2. Leuk die grachtenhuizen in Amsterdam. Ik heb het complete kruissteekboek van Mies Bloch en zag dat zij deze kruissteekontwerpen meerdere keren heeft gebruikt voor een patroon, meestal met de zelfde gebouwen maar dan in een andere volgorde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.