Geborduurde keukendoeken

Handdoek in ouderwetse keuken
Terwijl mijn zoon ons land aan z’n meisje showde, mocht ik in de keuken staan. Want na het dagje uit kwamen ze bij ons eten. En dat was gezellig! Eigenlijk had ik wel een etensbord op dat versleten bloemenrandje kunnen zetten, maar het is toch eerlijker als ik even laat zien dat het rode borduursel nogal is afgesleten. Grappig dat het rood en roze meer gesleten is als de andere kleuren. Ik twee geborduurde overhanddoekenkreeg deze handdoek een paar dagen geleden van iemand toegestuurd en ze schreef erbij dat ze niet goed had gezien dat hij niet zo best meer was. “Zie maar wat je ermee doet” schreef ze. En nu zien jullie het ook: ik hang hem niet op, maar ik hang er een verhaaltje áán op. Deze handdoeken waren bedoeld om de gebruiks-theedoeken aan het oog te onttrekken. Vroeger deden ze dat zo. Daarom hebben dit soort geborduurde handdoeken ook een speciale rand bovenin, waar een roede door past. Ik vind deze oude versleten handdoek toch wel leuk en er zijn ook mensen die ze verzamelen en daarom zet ik hem toch maar in m’n shop. Die blauwe met dat schattige tafereeltje is natuurlijk wel veel mooier, maar die hou ik nog even. Wie weet geef ik die nog wel eens aan m’n zoon en z’n vriendin. Voor als zij ook nog eens samen een keuken inrichten?

De bovenste foto is gemaakt in één van de kleine huisjes in het Openlucht museum in Arnhem. Die foto liet ik hier eerder zien en geeft goed weer hoe dit soort geborduurde handdoeken in de keuken hingen. Die keukens : de trots van de huisvrouwen!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Overnachting in het noorden van Denemarken

Geborduurde kaardebol

Herfstkleuren verwerken in je handwerk

De nieuwe zijderoutes

Reacties

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

    Dat een kleur verdwijnt kan aan het verfproces liggen. Daardoor kan namelijk het garen lichtgevoeliger en/of zwakker worden. Hartelijke groeten, beerta.

    • Margriet zegt:

      Bedankt voor je reactie Beerta. Interessant om te realiseren dat het aan het verfproces ligt welke kleuren eerder verslijten dan andere.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen