Geborduurde Morspoort Leiden

Elk jaar viert Leiden op 3 oktober het Leidens ontzet. Na het beleg van Leiden door de Spanjaarden (1573 – 1574), waarin er tekort aan eten was, volgt uiteindelijk de bevrijding. In het verlaten Spaanse legerkamp vond een jongen een ketel met hutspot. Honderden jaren later wordt die vondst nog steeds gevierd door massaal hutspot te eten. Dat hoort bij de viering van dit jaarlijkse evenement. Ook wordt er elk jaar gratis haring en wittebrood uitgereikt aan de feestvierende stad, als herdenking dat de watergeuzen destijds deze spijze aan de hongerende bevolking gaven.

Het feest wordt elk jaar groots gevierd. Verschillende bekende gebouwen in de stad spelen daarbij een rol, zoals de Pieterskerk, de Waag en ook de Morspoort. Dus leek het me leuk om op 3 oktober een blogje te schrijven over deze viering, toen ik een geborduurd schilderij van de Morspoort had gevonden. Maar het was alweer 4 oktober toen ik hier een foto van had gemaakt en toen dacht ik: laat maar liggen tot volgend jaar. Maar nu pakte ik het schilderij er tòch weer even bij. Want ik kreeg een vraag per mail of ik even wilde checken of het patroon van de Morspoort in een oude Ariadne staat. Ik zocht het op, en ja: dit patroon staat in de Ariadne van april 1979.

Dus dan weten we dat ook weer! Je kunt die poort dus nog steeds borduren want ik heb nog meer van deze Ariadnes. Of anders dit borduurwerk bij mij kopen. Dan ben je lekker gauw klaar, maar het borduurwerk heeft wel wat waterschade. Maar met dat verhaal van die watergeuzen erbij, is dat misschien wat minder erg….?

1 gedachte over “Geborduurde Morspoort Leiden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.