Geborduurde vriendschapsherinneringen

Maak iets groots of maak iets kleins, of ergens tussenin: een borduurwerkje is altijd persoonlijk!
En een borduurwerkje vertegenwoordigt een herinnering of vertelt een verhaal.
Terwijl ik luisterde naar de verhalen van Willy Peeters (ik was bij haar op bezoek) ging ik op de grond zitten en pakte haar grote glazen bak die boordevol kleine kussentjes en zakjes zat. De vond ze allemaal prima, ze zei: “dan zie ik ze zelf ook weer eens”. Veel van deze kleine zakjes en kussentjes heeft ze gekregen, kleine tekenen van vriendschap.
Het grote hart maakte ze zelf eens voor de vereniging Merkwaardig. Een vereniging van merklap-liefhebbers waarbinnen ook veel vriendschappen zijn ontstaan.

En dan was er nòg iets bijzonders wat ik te zien kreeg tijdens mijn bezoek: de geborduurde vriendschapsrol! Op lange stroken linnen band borduurde Willy spreuken en versjes en randjes en motiefjes en combineerde deze met de vele namen van vriendinnen en vrouwen die in de loop der jaren wat voor haar hebben betekend. Elke naam uit haar grote en liefhebbende geheugen wordt vastgelegd. Elke naam is het ook de moeite wáárd om te worden herinnerd! Vrouwen met wie ze een band heeft opgebouwd, of vrouwen met wie ze een bepaalde periode in haar leven deelde, zoals klasgenoten. De rol is vele meters lang en indrukwekkend om te zien. Ik zag ook een geborduurde naam van iemand die ik zelf niet kende, maar die er was toen ik geboren werd. En zo hebben we nog een tijdje herinneringen gedeeld, daar in Amstelveen, waar vroeger ook mijn wiegje heeft gestaan.

Willy vertelde dat ze op deze rol wel eens de reactie krijgt van mensen die aangesproken worden door dit idee, maar dan zeggen dat ze zelf niet kunnen borduren. Daar heeft ze dan een antwoord op: Zoek een mooi doosje, snij een stapeltje kaarten op maat en schrijf elke naam van iemand die je kent of kende erop. En daarbij de relatie die je tot die persoon had, en wat bijzonderheden uit die vriendschap. Vriendschappen verrijken het leven! Het was mooi om te zien hoe Willy haar vele contacten koestert en de namen van vriendinnen en voorbijgangsters vastlegt. En hoe ze veel liefde uitdraagt met haar borduur-vaardigheid. Als je haar (vroeger) óók wel eens hebt ontmoet, dan is dit blogje misschien een goede aanleiding om haar te feliciteren met haar huwelijksjubilieum wat ze volgende week gedenkt. Dan heeft ze al 50 jaar ook haar man liefgehad!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Knottedoeken in Fries Museum

Knutselboeken voor de herfstvakantie

Op zoek naar het eerste Speenkruid

Mijn oude gehaakte deken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen