Geborduurde weergaven gebed op het land

In een museum in Parijs hangt een beroemd schilderij van Jean-François Millet. Het toont een boer en een boerin die aan het eind van de werkdag op het land het Angelus bidden. Van beroemde schilderijen zijn allerlei reproducties gemaakt. Ook van dit schilderij en daar schreef ik andere najaren over, want het is ook een mooie illustratie van ‘dankdag voor de oogst’. Deze reproduktie werd gister besteld en ging op de post. Terwijl ik het opzocht in de voorraad-doos, kwam ik ook een andere weergave tegen van dit schilderij. Nu kan ik ze samen laten zien en de verschillen bespreken.

Het kleine borduurwerkje is heel anders van karakter. Met veel minder steekjes is toch een treffend en herkenbaar beeld neergezet. Ik vind het mooi. Beide borduurwerken vertegenwoordigen een bepaalde borduurstijl (en eigenlijk ook wel een kunst-stijl, want dit geldt voor veel meer manieren om iets weer te geven, zoals schilderen en tekenen).
Het is niet altijd nodig om heel gedetailleerd te zijn om toch de essentie over te brengen. Persoonlijk vind ik de light-versie misschien wel mooier. Of misschien bedoel ik: hierin komt de borduurkunst mooi tot z’n recht. Als je iets zo getrouw mogelijk wilt weergeven, dan kun je een foto maken. En als een kunstenaar iets op een krachtige en persoonlijke manier wil weergeven, dan maakt hij een schilderij (en soms wordt zo’n schilderij dan beroemd). En als een borduurster de essentie dáár weer van wil weergeven, dan kan een abstractie een goede keus zijn. Ik vind het een knap ontwerp, dit kleine borduurwerkje.

Maar de essentie àchter al deze weergaven van een boer en boerin die op het land staan te bidden, is toch wel die ontroerende aanblik van twee mensen die danken of bidden om Gods genade. Dat doe ik ook voor vandaag want ik heb een ingewikkelde dag voor de boeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.