Gebreide balletjes voor nog meer handwerkdiversiteit

Het gaat niet goed met onze Nederlandse natuur, en dat komt door verstikking, verdroging, versnippering, verschraling en verzuring. Dat is de laatste tijd veel in het nieuws, ook vandaag weer. Doordat jarenlang een beleid is gevoerd van ‘maaien en afvoeren’, konden bloemen geen zaad vormen, rupsen niet uitgroeien tot vlinders, bijen geen bloemen meer bestuiven, en verdween de grote soortenrijkdom aan planten die we vroeger hadden. Er is al een beetje een omslag gaande, doordat het steeds meer bekend wordt dat akkers niet tot de rand toe moeten worden bebouwd maar dat er ook bosjes en bermen nodig zijn aan de randen. En doordat er op sommige plekken een ander maaibeleid wordt gevoerd. Als het zo door zou gaan zouden er alleen nog maar gras en brandnetels en duizendknoop groeien op de kleine plekjes waar nog geen asfalt ligt of waar niet bespoten is.

We willen onze ‘bio-diversiteit’ weer terug! We willen weer gentiaanklokjes, orchideeën, wilde marjolein en grote centaurie terug in onze natuur. Heel die mooie soortenrijkdom die hoort bij onze grond en onze geschiedenis. Hopelijk zet de omslag door en kunnen we straks weer al die mooie wilde bloemen en planten vinden in de natuur.

Mijn man en ik gingen nog even wandelen. Ik had twee bolletjes bij me waar ik me over verbaasde want ik had zoiets nog nooit eerder gezien. Het zijn misschien wel anti-stress-balletjes, want je kunt er lekker in knijpen en ze worden daarna weer mooi rond. De ene is gemaakt van 3 kleuren en de andere van 6 kleuren. Ik keek hoe ze zijn gemaakt, van smalle gebreide stroken die vanzelf omkrullen, dus je hoeft ze niet met de zijkanten aan elkaar te zetten. Wat een leuk idee.

Handwerk is net als de natuur: er is een enorme grote soorten-rijkdom! En je komt toch telkens weer wat tegen wat je nog nooit eerder hebt gezien, en daar wordt je dan even enthousiast van.
(Deze zomer hoop ik de gentiaan ergens te vinden, want dat is vorig jaar niet gelukt en we weten dat hij al ergens weer groeit.)

En handwerk is in nog een opzicht net als de natuur: anti-stress!
Een groene wandeling en daarna een handwerkje, dat is elke week wel nodig, en daar kom je dan weer van tot rust.

2 gedachten over “Gebreide balletjes voor nog meer handwerkdiversiteit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.