Brei een deken en throw an afghan

Foto-vanuit-de-auto. Ik was weer op weg naar m’n moeder en had een warme deken over m’n benen. Voor dat eerste stuk als de auto nog warm moet worden. Na aankomst deed ik boodschappen voor m’n moeder, we dronken koffie en thee en we sorteerden wat boeken uit. En toen werd het alweer bijna donker en wilde ik weer naar huis. Eigenlijk had ik zin om nog even in de tuin van m’n moeder te zitten. Dat kan best op zulke dagen. Dicht tegen het tuinhuisje aan, en dan luisteren naar de smeltende sneeuw die in druppels naar beneden druipt. Met een jas aan en een plaid over je heen. Ik zat daar nog een kwartiertje, te genieten van de wintertuin.

En weer thuis heb ik nog een paar interessante Engelse boeken over Afghans. Dat is de Engelse naam voor gehaakte of gebreide dekens. Die zijn nu al een paar jaar ook in Nederland populair, maar ze worden al heel lang gemaakt. Eén van de boeken heet dan ook Old-Fashioned Afghans (to Knit and Crochet). De andere heet Afghans: Design Gallery, want ook dat is iets wat al heel lang wordt gedaan: mooie patronen (designs) verwerken in die gehaakte of gebreide dekens.

Meestal werd (en wordt) zo’n deken gefotografeerd over een stoel, soms een schommelstoel voor een romantisch effect. Ik probeerde het ook eens over een tuinstoel…
En terwijl ik daar zo zat dacht ik erover hoe ik toch ook weer op het idee kwam om die deken te breien. Het was ongeveer twintig jaar geleden. Toen was dekens breien ècht niet in de mode. Maar ik had nog tien bollen mooie wol en had ineens geen zin meer om daar een trui of vest van te breien. Maar ik wilde tòch iets met die wol doen. Zo verzon ik vierkante lapjes, in de allermakkelijkste ribbelsteek, en die naaide ik met bijpassende wol aan elkaar. Ook als je helemáál geen patroon gebruikt wordt zo’n eigengemaakte soepele deken altijd wel mooi. Maar wie toch wat ‘old-fashioned’ Engelse patronen wil….

Een andere Engelse of Amerikaanse naam voor zo’n deken is simpel ‘Throw’. Omdat je zo’n deken ergens overheen gooit. Dus dat deed ik ook even over het tuinhuisje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013