Geduld voor de ijsvogel

vogel om te borduren
Zeggen ze tegen jullie ook wel eens: “Oh, wat een werk moet dat zijn geweest!” En hebben jullie daar dan ook zo’n hekel aan? Ik heb het meerdere malen meegemaakt en vond het vervelend als iemand dat zei. Soms zeggen mensen dit als ze een handwerk bewonderen. Maar in plaats van te zeggen “Oh wat mooi!” of “Wat heb je dat knap gedaan!” (want dat wil je het liefst horen) gaan ze dan opmerkingen maken over hoeveel werk dat wel niet is geweest. Alsof jìj dat niet weet. Maar het punt is juist: al dat werk hadden we er voor over om dat prachtige eindresultaat te krijgen. En als het dan af is, wil je daar graag een compliment over. En zit je er niet op te wachten om te horen hoeveel werk dat wel niet was.

Ik heb nu een mooie troost bedacht voor wie zich ook stoort aan dit soort opmerkingen. Er zijn namelijk recent een paar foto’s gepubliceerd op internet van een ijsvogel. Niet zomaar een paar foto’s. Nee, het zijn de meest sublieme foto’s van een ijsvogel die we ooit hebben gezien! Werkelijk fenomenaal. En nu komt het leuke: “It took Alan McFadyen 6 Years, 4200 Hours and 720.000 Photos to get this perfect shot of Kingfisher.” Dat staat prominent aan het begin van het bericht waarin die foto’s werden gepubliceerd. Oftewel: Het kostte zès jaar en meer dan 4000 uren om deze volmaakte foto’s te maken. En er gingen honderdduizenden foto’s aan vooraf die niet goed genoeg waren.

Dat is dus de foto-wereld. Daarin kom je zulke publicaties tegen. Er zijn fotografen die werkelijk uren en jaren besteden om de foto te maken die ze in hun hoofd hebben.
Tja, dan zijn onze hobby’s eigenlijk nog niet zo extreem. Wij besteden ook heel wat uren om iets moois te maken. En als dat lukt, willen we alléén maar horen: “O wat mooi!”
Meer niet.

Toch nog even wat meer, maar dan over mijn foto hierboven. Het is van een heel apart DMC-pakket. De stof is voorbedrukt en je hoeft ‘alleen maar’ wat steekjes te zetten op de aangegeven plaatsen. Dan krijg je vanzelf een mooi borduurwerk. Hoewel: niet zo subliem als die foto waar ik het over had. Wèl even op deze link drukken om die te bekijken hoor! Je weet niet wat je ziet….

4 gedachten over “Geduld voor de ijsvogel”

 1. Hallo Margriet,
  Je kunt de opmerking “Oh, wat een werk moet dat zijn geweest!” ook als een compliment opvatten om het geduld dat je erin gestopt hebt. Het ligt een beetje aan de klank van hoe het gezegd wordt. En je kunt je natuurlijk niet te veel aantrekken van wat anderen van jouw borduursels of haak- en breiwerk vinden. Je doet het handwerk toch omdat je het leuk vindt en niet vanwege eventuele complimenten?
  Afijn, lekker verdergaan met waar jij blij van wordt hè.
  Vanuit een koud Midden-Drenthe de hartelijke groeten en fijn weekend gewenst.
  T.

 2. De foto is idd schitterend. Zou die fotograaf nou echt iedere minuut die hij klaarzat, geteld hebben? Ik vind het een beetje uitsloverig om te vermelden. En denk een beetje: had die man niks beters te doen?
  Jouw vogel is ook mooi, daar vind je vast een koper voor.
  Fijn weekend gewenst vanuit zonnig flevoland.

 3. ik begrijp je irritatie over de opmerking ”wat een werk ” , ik krijg die opmerking ook als mensen in onze tuin komen kijken, dan zeg ik altijd , het is bukken, rekken, en strekken, mevrouw ,heerlijk ,ik hoef nooit naar de sportschool !

 4. Bedankt voor jullie reacties. Het is een herkenbare reactie, die wat-een-werk-reactie. Maar niet altijd de meest welkome.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.