Gegevens over het vervaardigen van de nationale feestrok

Foto feestrok op boekje n.a.v. vijftig jaar bevrijding

Gegevens over het vervaardigen van de nationale feestrok
(opgesteld net na WO II door Adrienne Minette (Mies) Boissevain-van Lennep (1896 – 1965)

“Neem een oud rokje, of een stuk stof, dat als ondergrond dienst kan doen. Hiervoor is alles bruikbaar. Maak het model dat U hebben wilt (rimpelrokje, klok, glad, baantjes, wat U zelf het leukst vindt).

Naai hierop in bonte kleurenmengeling of in een vast patroon, ook alweer zoals U dat zelf het mooist vindt, alle lapjes uit Uw lappenmand. Schik en harmonieer, totdat het geheel U bevredigt, alle restjes (herinneringen die U heeft overgehouden uit Uw leven) en bezin U al werkend op alles wat U gehad heeft. (Onderaan dit blad vindt U enige voorbeelden.)

U krijgt dan een zeer persoonlijk bont geheel.
Op de zoom brengt U nu een rand aan die van effen punten is vervaardigd, zo:

dr
Deze punten stellen voor de hoogtepunten van ons volksbestaan, die wij jaarlijks samen vieren, de dagen van bevrijding en saamhorigheid. Ieder jaar zet U het jaartal in de volgende punt, wanneer U de rok op die 5e Mei werkelijk heeft gedragen.

In de rok zelf memoreert U persoonlijke herinneringen, die aanleiding waren tot persoonlijke feestvreugde. De rok wil uitdrukking geven aan de gedachate, dat de mens altijd blijft onderdeel van zijn volk; ook als persoonlijkheid is hij dat. Daarom zijn er saamhorigheidsfeestdagen en persoonlijke. Beide zijn nodig voor het geluk en de harmonie in het mensenbestaan.

De vrouwen zijn degenen, die de saamhorigheid hecht maken door het werk van haar handen en haar hart.

De nationale feestrok kan men laten afstempelen en registreren in het rokkenregister. Dit register wordt bijgehouden en bewaard bij het Internationaal archief van de Vrouwenbeweging (I.A.V.), Keizersgracht 264, Amsterdam-C. Hiervoor met men de rok opzenden met de volgende gegevens: Naam, voornamen, geboortedatum, adres en f 1,50 voor de registratiekosten en een postzegel voor terugzending. Het registreren resp. afstempelen behoeft slechts éénmaal te geschieden.

Het register dient voor later. Wie haar rok laat registreren, krijgt een registratiekaart met nummer toegezonden. Het erdient aanbeveling het stempel met een dun draadje zijde op te borduren en het nummer in de rok te werken. Dit voorkomt zoek raken, aangezien men dan een verloren gegane rok kan herkennen door het nummer dat er in staat bij het register op te vragen.

Moeders moeten haar feestrok nalaten aan de oudste dochter, zodat na een paar geslachten een rokkengeschiedenis ontstaat.

Men moet adresveranderingen bij het register melden.

De nationale feestrok draagt men op 5 Mei, Koninginnedag en alle grote nationale feestdagen. Bijzonderheden uit het familieleven memoreert men in de lapjes van de rok. De puntenrand blijft echter voor het nationale gebeuren gereserveerd.

Verdere inlichtingen bij Mevrouw Boissevain-van Lennep,”

de
(Deze informatie was afgedrukt in een herdenkingsboekje uit 1995 en heb ik overgetypt omdat het me een goed idee leek dat deze informatie ook op internet beschikbaar is.
In Quiltnieuws nr. 35 heeft een uitgebreid artikel gestaan over de nationale feestrok, en dit is door een oudheidkamer uit het zuiden van het land via een pdf op internet gezet. Hierin veel interessante informatie, maar niet die officiële en originele richtlijnen)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Streekdracht uit Zweden

Rood in de sneeuw (1)

Wandkleed Leer ons alzo onze dagen tellen

Tapisserietas bij standbeeld

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen