Gehaakte deken op de eerste lentepicknick

Gehaakte deken over picknicktafel

Een paar onafgewerkte draden, en aan de rechterkant van deze gehaakte deken nog een ontbrekende donkere afwerkrand. Als je goed kijkt, zie je het. Toch had ik deze deken allang in gebruik genomen. Ik nam hem rustig mee, zoals vorige week naar Park de Hoge Veluwe. Het was ’s morgens nog koud en met deze deken over m’n benen kon ik begin maart perfect koffie drinken op een mooi plekje.

Ik was eraan gewend geraakt dat deze deken nog nooit helemaal was afgekomen. Lang geleden, toen haken nog een vergeten ambacht was, maakte ik deze deken. Met flink wat doorzettingsvermogen. Zò veel restjes en zò veel kleurtjes! En al die draadjes moesten worden afgehecht. Ik werkte er met plezier aan, maar toen hij bijna af was, was de wol van de afwerkrand op. En dacht ik: wat moet ik met zo’n ouderwets ding? De deken bleef bijna vijftien jaar onafgewerkt…..

Maar nu: dat kan toch zo niet langer! Gehaakte dekens zijn weer zò in de mode!
Het werd warmer op die mooie lentedag, en ik lag op de deken op de grond te genieten van de zonnestralen middenin het grote natuurgebied. En toen ik daarmee klaar was, hing ik de deken nog even in een boom, en nam een besluit: thuis maak ik hem af!

Gehaakte deken over boomtak

En nu is de deken gisteravond afgekomen. De ontbrekende rand, die op de volgende foto nog netjes was weggewerkt, zit eraan. Mijn mooie gehaakte deken!
Begonnen: 2002.  Klaar: 2015.

Gehaakte deken over grijze muur

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Breien in de achttiende eeuw

Borduurwerkje gans

Hip breien

Veranderingen in de zorg

Reacties

 1. Wow, wat een prachtige deken. Goed dat je hem na zo’n lange tijd toch hebt afgemaakt.
  Slim om eerst banen te haken en zo niet steeds met dat hele gewicht van de deken op schoot te zitten.
  Goed idee om de deken als picknickkleed te gebruiken. Zo voorkom je dat hij alleen in de kast komt te liggen (wat helaas bij veel mensen na het haken wel gebeurt).

  Fijn weekend, Margaret

 2. Prachtig al die kleuren…. Geen wonder dat je er zolang aan hebt gewerkt. Al die restjesmoeten ook ergens vandaan komen… Ik haak de draadjes altijd mee of hecht ze gelijk af, dat scheelt een hoop werk achteraf.

  Lieve groet,dinah

  Kom je kijken op mijn blog Ik heb deze maand give away maand ethele leuke spullen om te winnen.
  dinahcreatief.blogspot.nl

 3. ik vind hem GEWELDIG !

 4. Heel erg mooi.!!!!!

 5. Hartstikke leuk! De moeite waard om af te maken, hij is super! 🙂

 6. Maartje zegt:

  Alsnog af! Mooi, ook na al die jaren. Ik ben heel benieuwd hoe je de rand hebt gemaakt. Wil je dat nog onthullen?

 7. Margriet zegt:

  Wat leuk zoveel reacties: hartelijk dank allemaal! Dit weekend was het bepaald geen picknickweer meer, maar het voelt goed dat die deken nu helemaal afgewerkt op de bank kon liggen.

  En antwoord aan Maartje: Bij die laatste rand had ik nog wel de gedachte dat ik er eigenlijk een foto van moest nemen, maar dat deed ik helaas niet. Ik had een ingenieus systeem bedacht waardoor de bobbeltjes van de gehaakte rand precies pasten in de inhammetjes van de rand van de deken. Zodat het mooi op elkaar aansloot. Dat hoop ik nog eens te fotograferen. Nu dus alvast: ik haakte de rand net als de banen óók los en ik reeg beide met een stevige draad aan elkaar.

 8. Wauw wat mooi!

 9. Ik zou graag van je horen hoe je het hebt aangepakt? eerst een baan met strepen en dan de baan rechts ervan er tegenaan haken? Hij ziet er geweldig uit, zodat ik zin krijg in een nieuw project. Ik ben net met tunisch haken begonnen en ben dol op kleurrijke dingen.
  groet Josja

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen