Geloven in de mode

In het Bussemakershuis in Borne is een tentoonstelling geopend met ambtskleding van verschillende tradities. De tentoonstelling heet: Geloven in de mode. Van de volgende religieuze groepen is de speciale ambtskleding te zien: Joods, Protestants, Islamitisch, Katholiek en Syrisch orthodox. Bij veel religies dragen degenen die voorgaan in een liturgische bijeenkomst speciale ambtskleding. Bij de Katholieke en de Syrisch orthodoxe kerken is deze kleding gemaakt van kostbare stoffen en rijk versierd met gouddraad en borduurwerk. In de gewaden is betekenisvolle symboliek verwerkt en de voorgangers die deze kleding dragen geven daarmee blijk van hun geestelijk leiderschap.

Op vrijdagmiddag reden we naar het oosten van het land om deze tentoonstelling te bezoeken. Van de meeste godsdiensten was een mantel te zien: kazuifel, toga, talliet, priestergewaad en preekjas.

Pracht en praal in de kleding dwingt gezag af. Alle kleuren hebben betekenis en de verbeelde symboliek brengt de boodschap dichterbij en zorgt voor een vereenzelviging met de inhoud.

De doopsgezinde voorgangers kennen geen aparte kleding want zij gaan ervan uit dat de gelovigen gelijk zijn en de één staat niet boven de ander. Deze groep kreeg in de tentoonstelling wel veel aandacht vanwege de historische wortels in Borne en regio. Van hen was een ander symbool te zien, namelijk een merklap met geborduurd versje: “Dopen wat Mondig is, Spreken dat Bondig is. Vrij in het Christelijk Geloven, Daden gaan Woorden te Boven.”

Daden gaan ook kleding te boven. Toch was het interessant om te zien hoe de godsdiensten de eeuwen door uiting hebben gegeven aan hun opvatting van hoe een voorganger of leider van een kerk zijn positie benadrukt door het dragen van imponerende gewaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.