Geschiedenis van de Kantfabriek

In de Zuid Nederlandsche Kantfabriek stonden 200 kantklosmachines. Nu staan er nog een paar, maar de grote hal is geen fabriek meer maar een museum. Dat maakt een bezoek aan dit museum bijzonder: je krijgt een realistische beeld van hoe zo’n fabriek vroeger werkte. En niet alleen een beeld, maar een totaal indruk inclusief geluid, als de machines even worden aangezet!
Handwerksters zijn blij met dit museum in Horst (Limburg) vanwege de mooie tentoonstellingen die daar kunnen en worden georganiseerd. Dit jaar bezocht ik dit museum twee keer en daar heb ik nog een paar foto’s van, die nu mooi van pas komen.

Over de Geschiedenis van de Zuid Nederlandsche Kantfabriek is ook een boekje verschenen, en dat kan ik nu onder de aandacht brengen. En nog wel op de manier zoals ik het in de begintijd van mijn blog deed: een heel blogje voor één boekje. Tegenwoordig combineer ik verschillende boeken tot een collage, maar dit is ook wel weer eens leuk.

De Kantfabriek werd in 1928 opgericht. Door de komst van de stoommachine was de handmatige fabricage via thuisnijverheid verdwenen. Het klossen van kant werd door machines overgenomen. In deze fabriek kon dat allemaal al elektrisch. Een halve eeuw later verdween ook de vraag naar kant en kwamen de machines stil te liggen. Mooi dat de fabriek wel bewaard is, want het is interessant industrieel erfgoed.

Naast wisseltentoonstellingen organiseren, heeft dit museum ook een goede taak in het bewaren en tentoonstellen van oude kant, en ik denk dat elke kantkloster dit museum wel eens zal willen bezoeken. (En dan na afloop een boekje lezen over dit markante gebouw….)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.