Geschiedenis van het kostuum

Boeken en illustraties geschiedenis van het kostuum
Stijlen in de kunst en in de mode horen bij elkaar. Een overzicht van de kunststijl geeft ook verduidelijking voor de geschiedenis van de mode. Iemand reageerde op mijn blogje van een week geleden waarin ik een pagina liet zien uit het boekje “Uitheemse klederdrachten” en vroeg of er nog meer van deze boekjes zijn. Antwoord: ja, deze twee boeken en die zijn zeker de moeite waard om nog eens te laten zien. In beide inleidingen van deze boekjes lees ik hoezeer de stijlen in een bepaalde periode allesomvattend waren: als weerspiegeling van de tijd drong een bepaalde stijl door in zowel architectuur, schilderkunst, meubels, mode, en waarschijnlijk nog veel meer.
Als voorbeelden:
De bouwers van de torenhoge kathedralen uit de middeleeuwen waren zo gegrepen door vertikale lijnen dat zij die doorvoorden in hun kleding, met hoge hoofddeksels en scherpgepunte schoenen.
In de renaissance werden de huizen en meubels vierkant en massief, en zowel mannen als vrouwen droegen wijde kleren in harmonie met de vertrekken waarin zij leefden.
In de negentiende eeuw, toen het meubilair zwaar gestoffeerd was en de bouwkundige omlijsting van de vertrekken overstelpt werd door dikke gedrapeerde gordijnen en draperieën, werd de vrouwenkleding dermate omvangrijk dat de lichaamsvorm eronder nauwelijks te onderscheiden was.

Dus vanuit het oogpunt van de grote verwevenheid tussen bouw- en kunststijlen enerzijds en de mode anderzijds, vind ik dit boekje over kunststijlen zéker in mijn shop thuishoren (hier schreef ik er al eerder over).
En dan nog wat over het mooie boekje “Geschiedenis van het kostuum“. Tot het eind van de achttiende eeuw bestonden er nog nauwelijks tekeningen van kostuumafbeeldingen. Aan het eind van die 18e eeuw begonnen er modeplaten te verschijnen, maar nog niet van alle eeuwen daarvóór. De auteur van dit bijzondere boekje (Henny Harald Hansen) leverde een bijzondere prestatie door nieuwe tekeningen te maken aan de hand van afbeeldingen op kunstwerken uit de oudheid (zoals Griekse vazen), Egyptische grafschilderingen, geïllustreerde handschriften uit de middeleeuwen, schilderijen uit de renaissance etcetera. Hij deed dit al in de vijftiger jaren. Alle tekeningen in dit bijzondere boekje zijn geen kopieën van het origineel, maar een vrije weergave van al die afbeeldingen. Het boekje bevat ook een lijst van alle originele kunstwerken, zodat echte deskundigen het zelfs nog verder uit kunnen pluizen hoe de kleding vroeger was. Maar voor mensen (zoals denk ik de meeste van deze bloglezers) die gewoon een snel overzicht willen van al die mode en kledingstijlen, is dit echt een heel fraai boekje. Degene die met haar mailtje aanleiding gaf tot dit blogje, bestelde een exemplaar van dit boekje, maar voor liefhebbers heb ik nog een ander exemplaar.

(de tekeningen op de foto komen uit een ander boekje, die plaats ik later in m’n shop.)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.