Geweven banden uit West Afrika

Boek West African Narrow Strip Weaving

Om smalle banden te weven heb je maar weinig materiaal nodig en in Afrika is deze techniek al heel lang gebruikt. Ik heb een Engels boek uit 1975, wat samengesteld werd naar aanleiding van een Amerikaanse tentoonstelling. Het lijkt mij een verzamelaars-item voor kenners van deze kunst. Het heet: West African Narrow Strip Weaving. En ik heb ook zelf zo’n prachtige doek, bestaande uit vier aan elkaar genaaide geweven banden. Die plaats ik ook in m’n shop.

Museumwinkel Afrikamuseum

Recent gingen wij naar het Afrika Museum (bij Nijmegen), en daar zag ik in de museumwinkel ook zulke doeken. Toen had ik dit boek nog niet gevonden en gebruikte ik de stelling met die doeken eigenlijk alleen om het tasje wat ik toen bij me had (weer eens) op te hangen. Maar nu vind ik het leuk om deze foto ook te laten zien want het past bij dit blogje. De doeken in deze winkel zien er wat nieuwer uit dan de mijne en misschien zijn ze alleen voor het toerisme gemaakt. Mijn eigen (blauw met gele) doek ziet er vrij oud uit, hiermee vergeleken.

Overigens: mocht je een bezoek overwegen naar het Afrika Museum: er is nu een tijdelijke tentoonstelling van topfotograaf Jimmy Nelson. Hij reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Deze foto’s werden op zeer groot formaat afgedrukt en zijn in dit museum te zien. Misschien heb je er al iets over gehoord of gelezen want er is veel media aandacht geweest voor deze tentoonstelling. Wij vonden het zeer indrukwekkend en ook heel erg de moeite waard om deze topfoto’s te zien. Dit blogje begon ik met “Om banden te maken heb je maar weinig materiaal nodig.” Jimmy Nelson bouwde ook banden, namelijk met de mensen die hij wilde fotograferen. Juist door die band die hij eerst legde met mensen, zijn het zulke krachtige foto’s geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013