Geweven muziek

Orgels in museum Speelklok

Deze draaiorgels speelden vandaag vrolijke muziek en ik begon bijna te dansen. Ik was in Utrecht enFolder museum Speelklok bezocht het Museum Speelklok wat gehuisvest is in een prachtige ruimte waar al die meeslepende en indringende muziek lekker duidelijk klonk. En dan die rijke decoraties op deze nostalgische instrumenten: zeer fraai!
Tot en met augustus heeft het jubilerende museum Speelklok een extra tentoonstelling die handwerksters aanspreekt: Geweven Muziek. Op verrassende wijze zijn twee oude ambachten samengebracht: dat van de orgelman en dat van de wever. De makers van deze tentoonstelling hebben de oude technieken op een nieuwe manier ingezet. Ze hebben orgelmuziek geweven. Zowel de orgelman als de wever maken allebei gebruik van ponskaarten en die overeenkomst fascineerde de ontwerpers. Ze besloten het patroon van een orgel-ponskaart te gebruiken als input voor een weefgetouw waarmee draaiorgelmuziek is geweven. De tafellakens en sjaals die zo geweven konden worden met orgelmuziek werden vervaardigd in het Textielmuseum in Tilburg.
Ook hier was weer de gedachte dat het belangrijk is om kennis, herinneringen, routines en gebruiken van ambachtslieden en hun vak te ‘bewaren’ en daarom was er ook een mooie film te zien die doorlopend vertoond werd.

Zijden geweven sjaal met orgelpatroon
En daarna nog even de stad in! M’n zoon studeert daar en wist de juiste plekjes om koffie en bier te drinken. Met uitzicht op de Dom. “Alweer een foto van die toren?” vroeg hij. Ja, best wel raar. In de stad waar je woont neem je ook niet elke keer een foto. fMaar nu weet ik nog wat meer te vertellen over het beroemde carillon van de Dom want dat had ik juist gehoord in het museum. Vroeger waren de kerkklokken belangrijk voor het aangeven van de tijd want mensen hadden niet zelf horloges. Werkte je op het land, dan wilde je graag weten wanneer het tijd was om te schaften. Maar soms miste je net de eerste slagen, en hoe laat was het dan? Daar werd op verzonnen dat een klokkespel eerst een wijsje speelde en daarna kwamen de slagen. Het wijsje was om de aandacht te trekken: dadelijk komen de klokken die de uren aangeven. Na dit slimme idee ontstond er een kerktorenstrijd voor de mooiste carillons en daar kunnen we in Nederland nog steeds van genieten. Net als van die draaiorgels.

Dom in Utrecht

1 gedachte over “Geweven muziek”

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

    Wat een leuk idee! Hartelijke groeten, Beerta
    Mijn e-mail adres is stofsierlijk@Gmail. com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.