Gids voor Textieltoeristen

Vlak voor de eerste lockdown vorig vond ik een Gids voor Textieltoeristen en was daar verrast over. Het is een uitgave van de Vakgroep Textiele Werkvormen uit Tilburg. In het kader van het vak ’textiele werkvormen’ verzamelden studenten een enorme hoeveelheid gegevens over textielcollecties in musea in Europa. Ik weet nog toen ik dit boekje doorbladerde dat ik helemaal enthousiast werd over de mogelijkheid om precies te weten waar de textiel-musea in Spanje of Duitsland zijn. Stel je voor dat je daar een keer bent en je kunt zò even daar naar toe!

In de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo, dat weet ik ook wel. Als je al eens toevallig in Spanje bent, dan is de kans niet zo groot dat je dan ook nog eens precies in de buurt bent van zo’n museum. Maar toch, het idee van die complete verzameling sprak me wel aan. Ik bladerde ook door het hoofdstuk over Nederlandse Textiel-collecties en vond een heel rijtje namen van musea die er nu niet meer zijn. Maar wel interessant om die Nederlandse pagina’s door te bladeren en bewondering te hebben voor de vele inspanningen om mooi textiel te bewaren en tentoon te stellen. En er stonden natuurlijk ook veel musea in het overzicht die nog wèl gewoon bestaan.

Maar inmiddels kunnen we daar ook niet meer naar toe. Alle musea zijn locked down en wij ook. Dus zijn het goede weken om lekker op te ruimen en zo kreeg nu ook mijn blik met folders een beurt. Tegenwoordig hebben we geen overzichtsboekjes meer, maar folders. En ik ben vast niet de enige handwerkliefhebber die folders bewaart van voorbije en bezochte tentoonstellingen. En die een stapeltje folders die je ergens vandaan meeneemt, met de bedoeling om daar nog eens naar toe te gaan. Wat dan soms niet lukt. Nu is het een mooi moment om alles eens uit te zoeken. Ik kies ervoor om alleen te bewaren waar ik ook echt geweest ben en na de lockdown zien we dan wel weer verder waar we nog eens naar toe kunnen.

En daar ligt dan die Gids voor Textieltoeristen bovenop de folders. De gids is achterhaald, maar nog wèl heel leuk om door te bladeren. De folders verwijzen naar een voorbije periode waar we nu met weemoed aan terugdenken. Ik neem er één leuke gedachte uit mee: Handwerkliefhebbers zijn ook vaak Textieltoeristen! Ik wist niet eens dat dat woord bestond, maar het stond dus al op een boekje uit 1989. Toen we al die kleurrijke folders nog niet hadden en het textieltoerisme nog niet zo was ontwikkeld als nu. Ik krijg er wèl weer zin in, om weer een ‘Textieltoerist’ te zijn!

1 gedachte over “Gids voor Textieltoeristen”

  1. Christine Helm

    Ein interessantes Thema. Man könnte ja in der Fangemeinde solch ein Verzeichnis neu bearbeiten, aktualisieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.