Goudborduren op kaarten

Goudborduurwerk getuigt al vele eeuwen van de artistieke vaardigheden en ambachtelijke kwaliteiten van borduurders, en van de rang en welstand van de bezitters.  Goudborduurwerk hoorde vanouds op ceremomiële en religieuze gewaden en heft de drager van die kleding op tot in hogere sferen. Aanvankelijk gebruikte men reepjes dun gehamerd goud. Later maakte men gouddraad door het edelmetaal om een kerndraad te wikkelen. Begrijpelijk dat het borduren daarop moest worden aangepast want dan kun je niet zomaar met naald en draad door de stof steken. De bekendste technieken om de gouddraad te verwerken heten ‘couching’ (gelegd draad), reliëfborduurwerk, lazuurwerk en cantilleborduurwerk.

Nog weer later kwam er ook kunstmatig gemaakt gouddraad, en daar kun je ook mooie effecten mee bereiken. Ik kwam thuis van een paar dagen bezig zijn in het oude en het nieuwe huis van m’n moeder en vond bij thuiskomst deze twee kaarten. Gemaakt door bloglezeres Willy uit Amstelveen. Eén voor m’n moeder en één voor mij. Wat een lief blijk van meeleven!

Wat ik ook heel leuk vindt aan deze kaarten is dat ze helemaal in evenwicht zijn met het ambachtelijke papier en ook met de gebruikte kleuren waarop is geborduurd. Zo komt een goudgeborduurd motief prachtig tot z’n recht. Moderne toepassing van een eeuwenoude techniek, maar liefst wel op de klassieke kleuren rood en groen want dat blijft gewoon het mooist. En – net als vroeger – is het ontvangen en bezit van zo’n kaart nog steeds ‘verheffend’!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

O Amerika

Nieuwjaarsdag muzikaal

De Dom in Utrecht beklimmen

Haak- en Breiboek van Artsilk

Reacties

 1. maria grobben zegt:

  Hi Margriet,
  Die kaarten zijn wel fantastisch! Ontzettend mooi gedaan.
  Kan alleen niet zien waar mee. Ik neem aan met gouddraad van DMC?
  Vind ik erg moeilijk om mee te werken.
  Heel lief om zo iets te maken.
  Ze zijn met recht GOUD waard.
  Groetjes , Maria

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen