Vijf keer heeft tijdschrift Margriet in de zeventiger jaren een gratis borduurpatroon bijgesloten, wat ontworpen was door Mies Bloch. De afbeelding van het borduurwerk werd groot afgedrukt in het tijdschrift en spoorden vele vrouwen aan omdat borduurwerk ook te maken. De patronen werden soms tientallen jaren bewaard, en nu, ongeveer vijftig jaar later, zijn sommigen nog weer op zoek naar deze patronen. Ik heb ze meestal wel in voorraad, behalve het patroon van de ‘versjes van toen’, want daar is nu het meest vraag naar, meestal door nieuwe oma’s die nu zo’n versje willen borduren voor een kleinkind.
Het meest populaire patroon is het droogboeket. Dit werd geborduurd op verschillende ondergronden: rood, groen of wit. De ontwerpster wandelde eens met haar dochter door de stad, waar de gordijnen meestal open werden gelaten waardoor je vanaf de straat de Nederlandse huiskamers binnen kon kijken. “Ik heb heel Nederland aan het borduren gekregen”, zei ze tegen haar dochter, die dat later eens tegen mij vertelde.
De andere gratis borduurpatronen waren om de Gouden Koets te borduren (wat ook veel mensen aansprak, want daar zijn er ook honderden van geborduurd).
En de minst populaire patronen: Feest op de Dam, en Bosbewoners.
Soms zijn die patroonvellen nog wel bruikbaar omdat je er kleine figuurtjes uit kunt gebruiken.