Greek Island Embroidery

Griekenland wordt gezien als de bakermat van de westerse beschaving. Dat houdt in dat er fundamenten zijn gelegd die nog altijd bestaan, zoals de democratie. De oude Grieken deelden de wereld in in ‘barbaren’ (dat zijn de mensen die een brabbeltaaltje spraken) en de beschaafde wereld waartoe zij zelf behoorden en die Grieks spraken. Maar de politiek en de linguistiek laat ik voor wat ze zijn: in dit blogje richten we ons op handwerk. En daarvan is in Griekenland veel te zien! Heel veel prachtig fijn handwerk is er altijd in Griekenland gemaakt. In de tachtiger jaren las ik eens een artikel in een tijdschrift waar aan de hand van foto’s wordt verteld hoe nog steeds jong en oud handwerkt. Vaak op een stoeltje in de schaduw op straat. Het artikel maakte indruk op mij en nu vond ik het weer in één van deze boeken: Stickereien aus Webmotiven Kretas. Ik laat het er maar inzitten, voor degene die het bestelt.

Twee van deze boeken zijn uitgaven van musea: Greek folk art en A Guide to Greek Island Embroidery. Ze staan boordevol foto’s van prachtig zeer fijn handwerk, waar vele uren werk aan is besteed en die bestaan uit miljoenen kleine steekjes. En dan is er ook nog het boek Greek Islands Embroideries.

In het tijdschrift-artikel staat ook een foto van een bejaarde vrouw die vóór een niet-werkende telefooncel zit, terwijl ze nog steeds haar handwerk maakt volgens de oude tradities. Maar de boeken en het artikel zijn uit de zeventiger jaren, en intussen is er ook in Griekenland veel gebeurd. Hoe dan ook: de rijke traditie en de titel ‘bakermat’ zijn toch wel iets om met interesse kennis van te nemen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Groninger gastvrijheid

Einde van een decennium. Van een tijdperk

Geborduurde gieter van M. Bastin

Merklap Marie 1926

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen